Glaspaleis Heerlen krijgt tweede leven | Technisch Weekblad
Nieuws

Glaspaleis Heerlen krijgt tweede leven

Tijdens de Bouwbeurs, deze week in Utrecht, is het Glaspaleis Heerlen in de prijzen gevallen. Het project bewijst dat het renoveren van gebouwen aan populariteit wint.

Utrecht – Duurzaam bouwen en duurzame energie zijn matig vertegenwoordigd op de 25e Bouwbeurs in Utrecht. Een van de uitzonderingen is Corus dat zijn bestaande Kal-Zip aluminiumprofielen heeft voorzien van geïntegreerde zonnepanelen.

Wel lijkt de interesse voor het renoveren van utiliteitsgebouwen toe te nemen, zoals de recente verbouwingen van het Lloyds Hotel in Amsterdam laat zien. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het Glaspaleis Heerlen de bouwprijs wint in de categorie ‘projecten’. Een project van de Limburgse architecten Wiel Arets en Jo Coenen.

Zij hebben een het ontwerp van Frits Peutz uit 1932 nieuw leven ingeblazen. Peutz ontwierp een ge bouw van staal en glas voor een stoffenhandelaar Na 1964 raakte het gebouw langzaam in verval, totdat Arets en Coenen in 1999 toestemming kregen voor een grootscheepse renovatie die in september 2003 werd afgerond. Het gebouw biedt nu onderdak aan een museum voor hedendaagse kunst, een muziekschool, een filmhuis, een bibliotheek, horeca en kantoren. Coenen en Arts herstelden de gevels volgens de originele constructietekeningen. Juryvoorzitter jhr. dr. P.A.C. Beelaerts van Blokland spreekt van een ‘prachtige renovatie’ die bijdraagt aan het herstel van de binnenstad. Het Glaspaleis moet de eerste prijs overigens delen met de nieuwe ondergrondse faculteit Dans Theater, onderdeel van de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Dit project van architect Hubert-Jan Henket Architecten en Welling/Züblin is het eerste ondergrondse verblijfsgebouw van ons land.

In de categorie bouwmaterialen en –systemen gaat de hoofdprijs naar Duco Ventilation & Sun Control in Veurne (België). Dit bedrijf ontwikkelde een gevelsysteem dat natuurlijke ventilatie combineert met zonwering. In de sector dienstverlening en communicatie wint File2Share Repro uit Heemstede de hoofdprijs met een digitale printservice voor de bouw. Hiermee kunnen bouwpartijen verslagen, bestekken en berekeningen via internet uitprinten op elk formaat. In de categorie materieel winnen Unidek en Vaculux met hun beveiligingssysteem Arbo een sculptuur van Marthe Röling. Met Arbo kunnen dakdekkers zich vastpinnen aan het dak om een val te voorkomen. De publieksprijs gaat naar de houten geleiderail van TU Delft, KIEM en het Centrum voor Lichtgewicht Constructies. Deze geleiderail zorgt ervoor dat er in een personenauto die met 10 km/u en een hoek van 20 graden tegen de vangrail aanrijdt, geen gewonden vallen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!