Nieuws

GM en Honda produceren geavanceerde brandstofcel Premium

Rob van Ginneken |
Energie, Vervoer & Logistiek

General Motors (GM) en Honda gaan nabij Detroit gezamenlijk een geavanceerde brandstofcel produceren die in toekomstige modellen van beide autofabrikanten komt.

Fuel Cell Manufacturing LLC gaat werken in een bestaande locatie van GM, waar nu al batterijpakketten voor elektrische auto’s worden geassembleerd. De volumeproductie van brandstofcellen start over drie jaar en levert circa honderd nieuwe banen op.

Honda en GM werken al sinds 2013 aan de gezamenlijke ontwikkeling van de volgende generatie brandstofceltechniek en opslagtechnologie voor waterstofgas.

Ze hebben hun r&d-teams samengevoegd en combineren patenten en kennis op dit gebied, met als doel een betaalbare oplossing voor deze techniek te ontwikkelen, geschikt voor volumeproductie. GM en Honda zijn volgens de gezaghebbende Clean Energy Patent Growth Index de nummers één en drie waar het gaat om patenten rond deze technologie; ze zijn samen goed voor meer dan 2.000 patenten.

Productiemodel

De Amerikanen werken al een halve eeuw aan de brandstofcel en hebben daar volgens gespecialiseerde media circa € 2,4 miljard in geïnvesteerd. Ze hebben diverse kleine series gebouwd voor praktijktesten, maar nog nooit een productiemodel aangeboden. Honda heeft al jaren zijn Clarity-model, dat onlangs in Japan en Amerika nog in een nieuwe generatie is gelanceerd. De prijs bedraagt ruim € 56.000.

Charley Freese, de GM-topman voor mondiale brandstofcelactiviteiten: ‘Met de nieuwe generatie technologie nemen we samen een belangrijke stap richting een veel betaalbaarder en in grotere aantallen te produceren brandstofcel. We dringen het gebruik van kostbare metalen dramatisch terug. Een team met brede specialismen werkt aan een verbeterd ontwerp en bijpassend geavanceerde productieprocessen. Het resultaat kost niet alleen minder, maar heeft ook een fractie van het volume en gewicht van vroegere oplossingen.’

Het bij de contractondertekening van GM en Honda getoonde systeem heeft de afmetingen van een bierkrat en ondergaat nu onder andere tests in Amerikaanse militaire voertuigen.

Deel deze pagina
Abonnement

Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Naar boven