Nieuws

Google heeft meest waardevolle patenten

  • Zes Nederlandse bedrijven in de top

De jaarlijkse Patent Power Scorecard van IEEE is een poging om de waarde van de Amerikaanse patentportfolio’s van alle grote bedrijven in de wereld uit te drukken in een rapportcijfer en deze vervolgens te rangschikken. De rapportcijfers voor 2015 zijn gebaseerd op het aantal Amerikaanse patenten dat een bedrijf heeft verkregen in het jaar 2014. Vervolgens vermenigvuldigt IEEE dit met factoren als de kwaliteit, originaliteit en bruikbaarheid van de patenten. Uitgangspunt is dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit.

Op de site van IEEE Spectrum staat een interactieve grafiek waarop de scores zijn te zien van steeds achttien bedrijven met de beste portfolio’s in zeventien verschillende sectoren: luchtvaart, ruimtevaart en defensie; automobielindustrie; biotechnologie en farmaceutica; chemie; communicatie en netwerkhardware; communicatie en netwerkdiensten; randapparatuur; software; computersystemen; conglomeraten; elektronica; overheidsinstituten; medische apparatuur; wetenschappelijke apparatuur; apparatuur voor het maken halfgeleiders; productie van halfgeleiders; universiteiten.

Omdat het gaat om Amerikaanse patenten is het niet verbazend dat vrijwel alle categorieën totaal worden gedomineerd door Amerikaanse bedrijven. Alleen in de sectoren automobielen, overheidsinstellingen en de fabricage van halfgeleiders staan niet-Amerikaanse bedrijven op de eerste plaats. Dat zijn dan respectievelijk Toyota, het Franse Commissariaat voor Atoom- en Alternatieve Energie en Taiwan Semiconductor.

Meest waardevolle patenten

Wie kijkt naar de scores over alle sectoren ziet dat Google, Apple en Facebook volgens de bovengenoemde criteria verreweg de meest waardevolle patenten bezitten. Daarnaast vinden we nog vijf Amerikaanse bedrijven – Qualcomm, EMC, IBM, Cree en Microsoft – in de top tien; die wordt gecomplementeerd door Taiwan Semiconductor en het Japanse Semiconductor Energy Laboratory.

Zes Nederlandse bedrijven hebben de scorekaart gehaald: Airbus Group (nr. 7, luchtvaart, ruimtevaart en defensie), DSM (nr. 13, chemie), TomTom (nr. 15, communicatie en netwerkdiensten), Philips (nr. 7, elektronica), ASML (nr 4, apparatuur voor halfgeleiders) en ASMI (nr. 12, apparatuur voor halfgeleiders).

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven