Nieuws

‘Groene waterstof vereist snelle stappen’

Om bij de grootschalige uitrol van offshore windparken op de Noordzee gebruik te kunnen maken van de bestaande infrastructuur voor gasvelden is haast geboden, waarschuwt onderzoeksinstituut TNO. De oproep om nog dit jaar verstrekkende besluiten te nemen komt in dezelfde week, waarin een breed verbond van netbeheerders, energiebedrijven, milieuorganisaties, industrie en wetenschappers (de Waterstofcoalitie) ervoor pleit om inzet op groene waterstof op te nemen in het Klimaatakkoord. Door de productie van waterstof uit hernieuwbare energie (groene waterstof) te subsidiëren kan de productie concurrerend worden, zoals eerder het geval was met de aanleg van wind op zee, die nu zonder subsidie kan.

In de komende 20 jaar worden 156 platforms, 3.000 km pijpleiding en 700 putten voor olie- en gaswinning uit productie genomen. De kosten daarvoor worden op € 3,7 miljard geraamd. Door die infrastructuur te gebruiken voor het transport van waterstof van windparken naar het vasteland is een miljardenbesparing mogelijk. Daarvoor moet de productie van waterstof uit windenergie concurrerend worden. Op dit moment wordt de 800 kiloton waterstof voor de industrie gemaakt in gascentrales (grijze waterstof). Door nu groene waterstof te subsidiëren (bijvoorbeeld via de SDE+ regeling) kan straks goedkoper waterstof worden ingezet om overschotten windenergie naar land te transporteren. Het transport van energie in de vorm van moleculen is efficiënter dan in de vorm van elektronen.

Nu al mag 0,5 % waterstof in gasleidingen worden bijgemengd, waarna het op land weer gescheiden kan worden. Die mogelijkheid blijft onbenut en kan worden uitgebreid: in Duitsland mag 10% waterstof worden bijgemengd.

De tijdelijke opslag van waterstof in gasvelden op zee zal gaan concurreren met de permanente opslag van CO2 in diezelfde velden. In het regeerakkoord is vastgelegd dat in 2030 20 megaton CO2 ondergronds moet zijn opgeslagen. CCS speelt ook een rol bij de productie van ‘blauwe waterstof’, zoals gepland is in de Magnum centrale bij Eemshaven waarbij de CO2, die vrijkomt uit de productie van waterstof uit gas wordt opgeslagen in Noorwegen.

De capaciteit van enkele lege gasvelden volstaat om de 9 miljard m3 waterstof als buffer op te slaan, die zou ontstaan als de volledige 10 GW windcapaciteit (10 keer zoveel als nu) die Nederland in 2030 op de Noordzee wil hebben, zou worden omgezet in waterstof (315PJ per jaar).

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven