Grofzand Barrière voorkomt piping | Technisch Weekblad
Nieuws

Grofzand Barrière voorkomt piping

Als alles meezit ligt er volgend jaar bij Gameren (ten westen van Zaltbommel) een 1 km lange barrière in de dijk langs de Waal.

Deze Grofzand Barrière lijkt een adequaat en betaalbaar middel om piping (waarbij door de dijk sijpelend water fijn zand wegspoelt en zo de stevigheid van de dijk vermindert) te voorkomen. Volgens Frans van den Berg van waterschap Rivierenland is de locatie geschikt voor een pilot op grotere schaal, want er ligt ook nog een slaperdijk, mocht er onverhoopt iets misgaan. ‘Ja, we hebben wel enige haast. Wij willen de Grofzand

Barrière graag in onze gereedschapskist, want het is een veelbelovende en economisch voordelige techniek om piping tegen te gaan’, zo stelt hij. Hij schat ‘met duim in de lucht’ dat van de 550 km dijk van zijn waterschap, rond de 400 km niet aan de nieuwe veiligheidsnorm voldoet en dat bij 300 km dijk het risico van piping aanwezig is.

Waterdoorlatend doek

Een barrière van grof zand van 1,5 m hoogte aan de landzijde van de dijk, direct onder de afdekkende kleilaag aangebracht, voorkomt, in theorie, piping. Het idee bouwt voort op een al beproefde methode om piping te voorkomen door het plaatsen van een verticaal scherm van geotextiel in het dijklichaam. Essentieel is dat het doek wel waterdoorlatend is, maar voorkomt dat het water microkanaaltjes onderin de dijk maakt, zand meevoert en de basis van de waterkering ondermijnt.

‘Als de aannemer zo’n scherm in de sleuf neerlaat, vult hij het gat weer aan met zand. Dat bracht ons op de vraag hoe de waterdruk werkt op zand met een grotere korrelgrootte, zo rond de 300 µm’, zegt Leo Voogt, hoofd dijktechnologie bij Deltares. ‘In onze proefopstelling zien we dat een verticale laag grof zand de pipe-vorming stopt. Het grovere zand houdt het fijne zand op zijn plek en voorkomt zand-meevoerende kwel en erosie.’

Deltares gaat dit jaar nog de grofzand-barrière verder testen in het laboratorium en daarna ook nog in de Deltagoot.