Nieuws

Grondtests voor Stratolaunch

Het Amerikaanse Stratolaunch gaat zelf raketten en een ruimtevliegtuig ontwerpen welke door het gigantische lanceervliegtuig van het bedrijf in de ruimte kunnen worden gebracht. Het bedrijf van Microsoft-miljardair Paul Allen is momenteel op Mojave Airport in Californië bezig met grondtests van het Stratolaunch platform.

Met een dubbele romp en een spanwijdte van 130 m is dit het grootste vliegtuig ooit. Zes Pratt & Whitney turbofans van 250 kN zorgen ervoor dat het vliegtuig 250 ton naar een hoogte van 11 km kan brengen. Daarna vliegt de raket op eigen kracht verder de ruimte in. Het voordeel is dat de raketten hierdoor veel lichter kunnen zijn en dat lanceringen ook bij slecht weer door kunnen gaan.

Stratolaunch moet eind dit jaar de eerste testvlucht maken. In 2020 zal het vliegtuig dan een Pegasus-raket met een payload van 370 kg in de ruimte brengen. Vervolgens wil Stratolaunch zelf ontworpen raketten lanceren die vrachten van respectievelijk 3.400 6.000 kg de ruimte in brengen; daarna is het de beurt aan een herbruikbaar ruimtevliegtuig.

Omdat vicepresident Mike Pence en verschillende Amerikaanse militairen recentelijk Mojave Airport bezochten, gaan er geruchten dat het lanceerplatform ook gebruikt zal worden voor geheime militaire toepassingen.

Het vliegtuig is gebouwd door Scaled Composites van luchtvaartpionier Burt Rutan. Dit bedrijf maakte ook de veel kleinere White Knight Two, een vliegtuig dat eveneens een dubbele romp heeft. Dat vliegtuig is ontwikkeld om SpaceShipTwo te lanceren, een capsule waarmee zes betalende passagiers en twee piloten naar een hoogte van 140 km kunnen reizen.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven