Grontmij op weg naar herstel | Technisch Weekblad
Nieuws

Grontmij op weg naar herstel

Na het ‘rampjaar’ 2003 heeft Grontmij vorig jaar de weg ingeslagen naar herstel. Door ingrijpende kostenreducties kwam het ingenieursbureau uit De Bilt uit op een winst van 14,3 miljoen euro.

De Bilt – Spectaculair overnamen hoeven we het komend jaar niet te verwachten, zo verduidelijkte directievoorzitter ir. Sylv Thijsen tijdens de presentatie van de jaarcijfers van Grontmij in 2004. ‘Winst herstel voorop. Daarom gaan we onder de naam ‘Operatie Bodem’ door met de versterking van ons regionale netwerk in Nederland, Duitsland en België.’

Volgens Thijsen is dit voor Grontmij van cruciaal belang, omdat het ingenieursbureau in De Bilt sterk afhankelijk is van gemeenten en het midden en kleinbedrijf. ‘Onze medewerkers moeten dicht bij de klant zitten. Daarom heeft het voor ons niet zoveel zin om met projecten in China te beginnen.’

Wel wil Grontmij zijn positie versterken in de ‘focuslanden’ Polen, Tsjechië en Hongarije. Hier liggen volgens de nieuwe directievoorzitter goede kansen op het gebied van milieu en infrastructuur. Grontmij zal dit jaar geen spectaculaire acquisities doen. We moeten, volgens Thijsen, meer denken aan acties als het inlijven van de twee kleinere Duitse ingenieursbureaus AEW en Auweck+Partner in december 2004.

Daarnaast moet Grontmij op de moeilijke Nederlandse thuismarkt, die nog altijd tachtig procent van de omzet bepaalt, de orderportefeuille opkrikken in met name de gww utiliteitsbouw, milieu en infrastructuur. Thysen denkt dat vooral facility management, het beheren van kantoren, overheidsgebouwen en bedrijfsterreinen, een belangrijke groeimarkt kan worden.

Momenteel is Grontmij bezig met de herinrichting van het 280 hectare grote Kema-terrein in Arnhem.

‘We zouden deze activiteiten willen uitbreiden naar overheidsgebouwen.

Bij scholen en brandweerkazernes valt nog veel winst te behalen.’ Dochterneming Kats & Waalwijk is hierin gespecialiseerd. Grontmij heeft het afgelopen jaar fors gesneden in de uitgaven gesneden om weer winstgevend te worden. ‘Het was een pover jaar zonder franje’, aldus Thijsen. Hierdoor realiseerde Grontmij vorig jaar wel een kostenbesparing van zeventien miljoen euro. Van de beoogde personeelsreductie van 375 medewerkers hadden eind 2004 al 185 managers de organisatie verlaten. Grontmij verkocht verder zijn dochters Delgromij en SBI Friesland (reststoffenverwerking). Door deze maatregelen nam het resultaat voor belastingen toe van 4,9 miljoen naar 14,3 miljoen euro. Wel daalde de omzet met anderhalf procent van 48 miljoen naar 474 miljoen euro. Het ingenieursbureau telt nu ruim 3600 medewerkers.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!