UT onderzoekt omzetting bio-olie in duurzame brandstof | Technisch Weekblad
Nieuws

UT onderzoekt omzetting bio-olie in duurzame brandstof

redactie | maandag 15 maart 2021
Energie, Milieu & Duurzaamheid

Vloeibare bio-olie afkomstig uit de papierindustrie of van houtsnippers kan opgewaardeerd worden tot waardevolle brandstof voor het wegvervoer en de scheepvaart. De Universiteit Twente onderzoekt met negen andere Europese partijen in het Horizon 2020 EBIO-project hoe dit proces meer efficiënt en duurzamer kan worden ingericht.

Helemaal aan het begin van dit proces staat hout. Van houtsnippers kan pyrolyse-olie gemaakt worden, terwijl door het gebruik van hout als grondstof voor papier, black liquor overblijft, een zwart en vloeibaar afvalproduct. Beide hebben potentie om te worden omgezet in biobrandstof.

'Het probleem is dat de pyrolyse-olie een aantal verbindingen bevat, denk aan azijnzuur, die het ongeschikt maken om te kraken in een raffinaderij”, vertelt Guido Mul, die zich namens de Universiteit Twente bezighoudt met dit onderzoek. "Ook de lignine-bevattende black liquor zou je aan een raffinaderij willen aanbieden, maar ook daarvoor is eerst verwerking nodig."

Netto CO2-besparing

Waterstof is nu de grondstof voor dat verwerkingsproces van met name pyrolyse-olie. "We vervangen de toepassing van waterstof door een elektrochemisch proces. Daarbij kunnen we twee reacties tegelijk doen. Aan de kathode zetten we aldehydes en ketonen om in alcoholen, en aan anode carbonzuren, waarbij, afhankelijk van het carbonzuur, een alkaan wordt gevormd, alsmede CO2. Dus ja, er komt een beetje CO2 uit het proces, maar netto is er aanzienlijke besparing op de CO2-emissie, doordat we nu groene stroom gebruiken voor de verwerking van pyrolyse-olie, in plaats van fossiel-gebaseerde waterstof.’

Dit anode proces, ook bekend als het Kolbe-proces, wil Mul met zijn team optimaliseren. "Het Kolbe-proces werkt, maar niet langdurig. Een stroperige, zwarte vloeistof loopt langs de electrode, je kunt je voorstellen dat de complexiteit van dat mengsel het proces verstoort. De uitdaging is dus de stabiliteit van dat proces te verbeteren. Hoe lang houdt een elektrode het vol? Doet ie de juiste dingen?"

Duurzaamheidsvraag

In het vier jaar durende onderzoek van de UT en negen andere Europese partijen wordt ook de milieu-impact onderzocht, is de brandstof werkelijk duurzaam? "De lignine verbindingen in black liquor worden nu voornamelijk verwerkt door verbranding, dus gebruik van black liquor als grondstof voor productie van transportbrandstof zal de duurzaamheid van de papierindustrie gemakkelijk vergroten. Houtsnippers moeten wel duurzaam verbouwd zijn. Het antwoord op de duurzaamheidsvraag ligt bij pyrolyse-olie genuanceerder."