Grootste groene waterstoffabriek van Europa verrijst in Rotterdam | Technisch Weekblad
Nieuws

Grootste groene waterstoffabriek van Europa verrijst in Rotterdam

Mark van der Heijden | woensdag 6 juli 2022
Energie

Shell gaat op de Tweede Maasvlakte in de Rotterdamse haven de grootste groene waterstoffabriek van Europa bouwen. De hernieuwbare stroom voor de elektrolyser komt van Hollandse Kust (noord), het windpark op zee dat deels eigendom is van Shell.

De 200 MW elektrolyser genaamd Holland Hydrogen I zal  60.000 kilogram hernieuwbare waterstof per dag produceren. Via de HyTransPort-pijpleiding zal hiermee het Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam worden bevoorraad. In 2025 moet de waterstoffabriek gereed zijn.

De groene waterstof zal een deel van het grijze waterstofgebruik in de raffinaderij vervangen. De productie van energieproducten zoals benzine, diesel en kerosine wordt daarmee gedeeltelijk koolstofvrij.

Naarmate er meer waterstoftrucks op de markt komen en het netwerk van waterstofvulpunten voor zwaar vervoer groeit, kan de levering van groene waterstof ook hierop worden gericht om te helpen bij het koolstofvrij maken van het wegvervoer.

"Holland Hydrogen I laat zien hoe nieuwe energieoplossingen kunnen samenwerken om te voldoen aan de maatschappelijke behoefte aan schonere energie. Het is ook een ander voorbeeld van Shells eigen inspanningen en toewijding om tegen 2050 een netto-emissievrij bedrijf te zijn", stelt Anna Mascolo, Executive vice-president Emerging Energy Solutions bij Shell.

De nieuw te bouwen elektrolyser is veel groter dan de elektrolysers die in Nederland al in gebruik zijn genomen. In Veendam staat sinds juni 2019 een elektrolyser van 1 MW. In maart 2022 openden Groenleven en netbeheerder Alliander een elektrolyser van 1,4 MW in Oosterwolde. De totale capaciteit van elektrolysers in Nederland komt uit op ongeveer 5 MW.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!