Grootste nearshore windpark voltooid | Technisch Weekblad
Nieuws

Grootste nearshore windpark voltooid

Benno Boeters | donderdag 10 maart 2016
Energie, Maritiem & Offshore

  • 48 windturbines
  • 144 MW windvermogen

Vorig jaar maart ging de eerste funderingspaal de IJsselmeerbodem in en per 1 maart is Nederlands grootste nearshore windpark voltooid. De 48 windturbines langs de dijken van de Noordoostpolder, met elk een vermogen van 3 MW, leveren nu stroom aan Eneco.

Ashoogte 95 m

Siemens test nog de laatst geïnstalleerde 24 turbines waarna het concern ze overdraagt aan Westermeerwind bv (in februari was de eerste helft al overgedragen). De bv gaat in 2017 obligaties uitgeven zodat bewoners in de Noordoostpolder, Urk en Lemsterland financieel kunnen participeren en meedelen in de opbrengst.

Van Oord en Mammoet deden het funderingswerk voor de 35 m lange palen op de locaties, tussen 500 en 120 m uit de kust langs de Noorder- en Westermeerdijk. De waterdiepte is hier tussen de 4 en 7 m. De SIF Groep in Roermond produceerde de palen die via Vlissingen, waar ze een coating kregen, over water werden aangevoerd. Ook de torendelen en door Siemens, in Denemarken gefabriceerde gondels kwamen aan per schip. De uiteindelijke windmolens hebben een ashoogte van 95 m (tiphoogte 148,5 m).

Initiatief van akkerbouwers

Een andere combinatie, VolkerWessels Boskalis Marine Solutions, legde de 44 km aan kabels tussen de molens en naar het land aan. Siemens leverde ook het transformatorstation voor de omzetting naar wisselstroom en Tennet zette een schakelstation neer voor de aansluiting op het hoogspanningsnet.

Westermeerwind is een initiatief van akkerbouwers Pieter Meulendijks en Tjitte de Groot die zo’n twintig jaar geleden begonnen met één windmolen op hun eigen erf. In 1993 richtten zij de Vereniging Windturbine-eigenaren IJsselmeerpolders op.