Nieuws

Grootste zonnepark van Nederland bij Vlissingen

Het grootste zonnepark van Nederland wordt deze week opgeleverd. Het park Scaldia vlakbij Vlissingen is met 140.000 panelen goed voor 54,5 MWp. Dat is bijna tweemaal zo veel als het grootste zonnepark tot nu toe in Delfzijl (30,5 MWp). Met de opening van Scaldia neemt het totale vermogen van zonneparken met ruim 30 % toe van 176 MWp naar 230, 5 MWp.

Er zitten in Nederland veel zonneparken in de pijplijn: bijna 13 maal het huidige vermogen ligt op de tekentafel. De meeste parken worden gepland in Drenthe en Groningen waar de grond het goedkoopst is. Het grootste park in voorbereiding is bij Sappemeer: bijna tweemaal zo groot als Scaldia.

Netbeheerders waarschuwen dat het vooral in dunbevolkte gebieden lastig wordt om grote hoeveelheden stroomopwekking bijtijds aan te sluiten. De roep om meer ruimtelijke planning zoals de overheid ook gedaan heeft bij de uitrol van wind op zee wordt steeds luider.

Wereldwijd gezien is het Zeeuwse Scaldia trouwens maar een kleine jongen: het grootste zonnepark ter wereld (Tengger Desert Solar Park in China) is bijna 30 maal groter. De grootste zonneparken van de wereld liggen allemaal in China, India en de VS. Het allergrootste park op de tekentafel is het plan van Saudi Arabië en de SoftBank om in 2030 200 GWp aan te hebben gelegd. Een eerste etappe in 2019 van 7,2 GWp, bijna 5 keer zo groot als het huidige grootste park in China, heeft al vertraging opgelopen. Beide partijen ontkennen geruchten in de Wall Street Journal dat het hele plan in de ijskast is gezet. 

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven