Nieuws

Grote capaciteitsproblemen in datanetwerken voorspeld

Mark Plekker | donderdag 24 maart 2005

Niet de huishoudens maar de netwerken van de telecombedrijven zijn veel te traag om Nederland op de digitale snelweg te helpen, zo stelt een studie van JetStream, een leverancier van breedbanddiensten.

Haarlem – ‘Grootschalige breedbanddiensten zullen een zeer grote drempel ondervinden op de backbone- en knooppuntinfrastructuur. De capaciteit is beperkt, vaak overboekt en niet gegarandeerd en daarmee ongeschikt voor professionele volume breedbanddiensten.’ Dit staat in het rapport ‘The connected Home 2010-2015’ van JetStream. Onder breedbanddiensten worden onder meer verstaan video op aanvraag of HDTV via kabel of telecomnetwerken.

De studie pleit er daarom voor dat de aandacht wordt verlegd van investeringen in de capaciteitsverbetering van de laatste meters kabel naar huishoudens (de local loop), naar de backbone van telecommunicatiediensten.

Volgens het bedrijf biedt de coax-kabel thuis tot 2015 ruim voldoende capaciteit voor de piekbehoefte aan datacommunicatie. Ook ADSL 2 kan hierin voorzien maar is nog niet geschikt voor HDTV-toepassingen, een grootverbruiker op de datasnelweg.

De studie komt ook tot de conclusie dat gemeenten zich niet moeten bemoeien met investeringen in de laatste meters van het communicatienetwerk. ‘Local loops, geëxploiteerd door lokale overheden kunnen zelfs een remmende werking hebben op de uitrol van breedbanddiensten’, omdat als gevolg van deze concurrentievervalsing netwerken dienstenaanbieders als KPN, Versatel en andere kabelbedrijven minder happig worden bij het aanbieden van nieuwe diensten.

De studie voorziet ook dat door de opkomst van realtime diensten als internettelefonie, internettelevisie, bewakingsdiensten en domoticatoepassingen waarbij netwerkverbindingen nodig zijn, consumenten veel hogere eisen gaan stellen aan de beschikbare capaciteit. ‘De classificering handig van breedbandinternet verschuift met de opkomst van deze diensten naar noodzakelijk of zelf kritisch’, aldus de onderzoekers.

De studie wijst uit dat de gemiddelde gebruikersbehoefte van een modern huishouden in het tweede decennium van deze eeuw rond de 10 Mbps ligt met een dip in de nachtelijk uren en een piek van rond de 30 Mbps in de avonduren. De werkelijke noodzakelijke piek ligt (om bijvoorbeeld buffervertraging te voorkomen) hoger, namelijk tussen de 40 en de 45 Mbps. Het hoofdnetwerk (backbone) van de dienstverleners is hier echter niet op toegesneden, zo concludeert de studie.