Grote lng-terminal in Wales | Technisch Weekblad
Nieuws

Grote lng-terminal in Wales

Milford Haven – Het Nederlandse Volker Stevin Construction Europe (VSCE) is betrokken bij de bouw van een grote lng-terminal in Wales. In Milford Haven ko men twee opslagtanks die eind 2007 elk 154.000 m3 vloeibaar aardgas kunnen opslaan. Het project omvat ook de modernisering van de bestaande aanlegsteigers, de bouw van pijpleidingen en een vergassingsinstallatie. Dit laatste is nodig om het aardgas voor transport  naar  de  afnemers weer gasvormig te maken. Volker Stevin bouwt de terminal samen met Whesshoe Oil and Gas in  Darlington  (GB).  Opdrachtgever is Dragon LNG, een samenwerkingsverband van British Gas, Petroplus  en  Petrosan.  Het project kost 275 miljoen euro.

De lng-terminal (liquefied natural gas) moet inspelen op de sterke vraag naar aardgas de komende tien jaar  in  Groot-Brittannië. Dubbelwandige lng-tankers voeren het vloeibar aardgas (–162 graden Celsius) aan vanuit Algerije, Nigeria, Oman en Katar. Het voordeel van lng is dat het zeshonderd maal compacter is dan normaal aardgas.

Omdat er vroeger in Milford Haven een olieraffinaderij gevestigd was, hoeft de infrastructuur niet geheel opnieuw te worden aangelegd. Dit geldt vooral voor de aanlegsteigers en de havens, die voldoende diepte hebben voor lngschepen van 135.000 m3. De tanks hebben een diameter van 88 meter en zijn veertig meter hoog. De buitenzijde bestaat uit voorbespannen beton met een dikte van 70 centimeter De binnentank bestaat uit roestvast  staal,  omdat vloeibaar aardgas erg corrosief is. Volker Stevin en Whesshoe hebben inmiddels de buitenwanden van de tanks opgebouwd via glijbekisting.  Deze  techniek  gaat  aanmerkelijk sneller dan de traditionele klimbekisting.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!