Haskoning op Sachalin | Technisch Weekblad
Nieuws

Haskoning op Sachalin

Bart Stam | donderdag 5 februari 2004
Energie, Maritiem & Offshore

Royal Haskoning is sinds kort betrokken bij het grote offshoreproject Sachalin II in Siberië. Het Nijmeegse ingenieursbureau levert de komende drie jaar circa zestig deskundigen op het gebied van veiligheid, milieu en gezondheid.

Nijmegen – Sachalin II is een groot project voor de productie van aardgas en olie rondom het Russische eiland Sachalin, ten noorden van Japan. Hier gaat concessiehouder Sakhalin Energy voor een investering van 9,6 miljard dollar miljarden kubieke meters aardgas en olie produceren.

Sakhalin Energy is een joint-venture van Shell, Mitsui en Mitsubishi. Het totale project behelst onder andere de bouw van twee grote offshoreplatforms, een 800 km lange pijpleiding, een fabriek voor vloeibaar aardgas en een LNG-terminal. Vervolgens transporteren speciale LNG-tankers het aardgas naar de afnemers in met name Japan, Zuid-Korea en China.

Voor deze joint-venture gaat Royal Haskoning een groot servicecontract uitvoeren van ruim tien miljoen dollar. Dit gebeurt als aanvoerder van een consortium met het Amerikaanse AATA, SOS International en DNV. Onder de opdracht vallen ook het maken van een afvalstoffenplan en diverse milieustudies.

‘Dat betekent dat wij zo’n zestig experts leveren op het gebied van veiligheid, milieu en gezondheid’, vertelt ir. Erik Huber, projectdirecteur bij de divisie Milieu van Royal Haskoning. ‘Om rekening te houden met de Russische situatie, schakelen we zoveel mogelijk locale experts in. Een project als Sachalin II verschilt namelijk wezenlijk van een internationaal offshoreproject.’

‘Hier moet al bij de vergunningaanvraag het gehele project tot in detail worden beschreven, terwijl we in Europa veelal stapsgewijs werken: eerst het ontwerp, dan de bouwaanvraag en zo verder. Daarom hebben we experts nodig die specifieke Russische licenties, wetregelgeving, subsidies en aandeelhoudersinvesteringen kennen. Ook moet het project zowel voldoen aan de milieu en veiligheidsnormen van de Russische federatie als aan die van Shell’, aldus Huber. Haskoning heeft in het projectteam inmiddels drie Russische deskundigen opgenomen. De overige specialisten komen uit de eigen organisatie. Verder wil het Nederlandse ingenieursbureau ten minste de helft van de benodigde diensten onderbrengen bij Russische onderaannemers. Haskoning voert de werkzaamheden uit vanuit Juzjno-Sachalinsk, de belangrijkste stad van het eiland.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!