Nieuws

Helse warmtepomp

Nature presenteert een keramische pomp die vloeibaar tin kan verpompen bij temperaturen tot 1.400 °C. Dat opent de mogelijkheid om dat metaal te gebruiken voor warmtetransport, denken Asegun Henry en collega’s van het Georgia Institute of Technology.

Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan transport van warmte vanuit zonnecollectoren, of aan inwendige koeling van gasturbinebladen en kernreactoren.

Ze kozen voor een zogeheten tandwielpomp, die je ook in de chemische industrie vaak tegenkomt. De foto toont eerste auteur Caleb Amy met de tandwieltjes.

De materiaalkeuze is ingegeven door temperatuurbestendigheid én door de eis dat er zelfs bij hoge temperatuur geen componenten met elkaar mogen gaan reageren. Tandwielen en behuizing zijn gefreesd uit Shapal Hi-M Soft, een bewerkbaar keramisch materiaal dat bestaat uit 80 % aluminiumnitride en 20 % boornitiride. De afdichtingen tussen de bewegende delen zijn van grafiet, dat ongeveer dezelfde uitzettingscoëfficiënt heeft als Shapal en bovendien tamelijk zacht is. Ook leidingen en tinreservoir zijn van grafiet. De lagers zijn van wolfraam, volgens de auteurs naast renium het enige metaal uit het periodiek systeem dat niet met vloeibaar tin reageert en er ook niet in oplost.

Om oxidatie te voorkomen laat je pomp, reservoir en motor functyioneren in een afgesloten ruimte, die je vult met stikstof.

De pomp heeft al 72 uur continu tin rondgepompt bij 1.200 °C, en overleefde pieken van 1.400 °C. Na afloop vertoonden de tandwielen wel duidelijke sl;ijtageverschijnselen, dus voor praktijktoepassingen zal de materiaalkeuze nog moeten worden aangepast - de auteurs suggereren een laagje aluminiumoxide op de raakvlakken van de tanden, en misschien een aanpassing van de hydrodynamica zodat het vloeibare metaal tevens gaat werken als smeermiddel.

bron: Nature

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven