Nieuws

Hengelo krijgt brug met zonnepanelen

Bart Stam |

Civiele techniek Dura Vermeer is bezig met de bouw van een nieuwe verkeersbrug in Hengelo met zonnepanelen in het wegdek. 

Bijzonder zijn de zonnepanelen die bestand zijn tegen personenauto’s en zware voertuigen. Begin 2019 moet de brug gereed zijn. 

In Frankrijk en de VS zijn er al een paar proefprojecten met zonnepanelen in het wegdek maar toepassing in een verkeersbrug is volgens Dura Vermeer een internationale primeur. Het bijzondere aan dit project, zo vertelt projectleider Rick Lormans (Dura Vermeer Infra Regio Oost) in Cobouw, is de integratie van zo’n 50 m2 zonnepanelen in de bovenste asfaltlaag. Zij gaan de brugverlichting voeden. Deze panelen moeten extra sterk en slijtvast zijn om de belasting door personenauto’s en zwaardere motorvoertuigen aan te kunnen, maar ze moeten tegelijkertijd extra stroef zijn voor datzelfde wegverkeer. 

De Boekelosebrug is een gemeenschappelijk bouw- en ontwerpproject van het Brusselse architectenbureau Ney en Partners en Dura Vermeer. Ook ingenieursbureau Sweco is erbij betrokken via de voorbereiding en de begeleiding van de aanbesteding. De brug ligt over het Twentekanaal en verbindt het centrum van Hengelo met de A35. 

Na diverse voorbereidende werkzaamheden in het najaar, zoals het verplaatsen en slopen van de oude stalen vakwerkbrug, is de bouw van de nieuwe brug inmiddels gestart. Dit gebeurt eveneens op een naburige locatie. Na voltooiing van de damwanden volgt binnenkort het invaren van de eerste segmenten op pontonsDe bouw duurt tot begin 2019 en kost bijna  8,2 miljoen. 

Tol betalen op zonne-energie

Het Franse bedrijf Colas produceert de speciale Wattway-zonnepanelen. Zo heeft het bedrijf op de snelweg A 63 (Zuidwest-Frankrijk) een proefvlak van 51 m2 aangelegd. Deze zonnepanelen gaan het plaatselijke tolstation voorzien van elektriciteitIn Georgia (VS) ligt een soortgelijk wegdek. Hier gaat het echter om het opladen van elektrische voertuigen. 

Bijzonder aan het brugontwerp is volgens Dura Vermeer het gebruik van EBMR (Engineering and Build in Mixed Reality). Hiermee is het mogelijk een 3d-ontwerp te maken van de brug als soort laag over de daadwerkelijke omgevingDura Vermeer werkte hierbij samen met Recreate in Rijssen en Dynteq uit Enschede. 

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven