Herstel cokesfabriek met spuitbeton | Technisch Weekblad
Nieuws

Herstel cokesfabriek met spuitbeton

IJmuiden – Van ’t Geloof Betonbescherming bv is momenteel bezig met het herstel van de twee schoorstenen van Kooksfabriek-2 van Corus in IJmuiden. Het betonreparatiebedrijf uit Velsen-Noord gebruikt hiervoor spuitbeton dat in één keer naar een hoogte van 138 meter wordt gepompt. De werkzaamheden zijn nodig omdat het wapeningsstaal door oxidatie is aangetast als gevolg van carbonisatie van de betonnen buitenmantel. Extra moeilijkheid is dat de renovatie moet geschieden terwijl de cokesproductie doorgaat. Corus verwacht met de reparatie de levensduur van de pijpen met vijftien jaar te verlengen.

Drie geleden constateerde Corus dat er stukjes beton van de schoorsteen afbrokkelden. Op basis van een schade-inventarisatie adviseerde ingenieursbureau Evers Partners om spuitbeton te gebruiken. Projectleider Arjan de Waard (Van ’t Geloof) beweert dat zijn onderneming het enige Nederlandse bedrijf is dat de droge mortel vanaf de grond in één keer naar 138 meter hoogte kan pompen.

Voordat het reparatiewerk begint, plaatst het Velsense bedrijf eerst een hangbruginstallatie aan de schoorsteen. Daarna volgt het afkloppen en markeren van de betonschade. Vervolgens wordt de wapening pneumatisch vrijgehakt en worden er vuurvaste V-ankers geplaatst. Hydrojetten reinigen met een druk van 1000 bar de schadeplekken en wapening. Vervolgens brengt de aannemer het spuitbeton aan. De afwerking gebeurt met een beschermende coating.

Werknemers van het betonreparatiebedrijf hebben speciale trainingen gekregen voor het werken met harde wind en gevaarlijke stoffen, zoals zwavelgassen en koolmonoxide. De Havendienst IJmuiden en de meetpanelen van Corus geven zeer frequent informatie over de wind die niet hoger dan windkracht zes mag zijn.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!