Hinkley Point C ‘duurste project ooit’ | Technisch Weekblad
Nieuws

Hinkley Point C ‘duurste project ooit’

  • Geschat op € 23 miljard
  • Veel ongelukken

Het Britse BBC News voorspelt dat de kerncentrale Hinkley Point C het duurste bouwproject ooit wordt. De hoofdaannemer, het Franse staatsbedrijf EDF, schat de kosten op € 23 miljard. Greenpeace – uiteraard fel tegen de bouw van de kerncentrale – berekent dat Hinkley Point C inclusief de kosten van leningen € 31 miljard gaat kosten. Sizewell B, de laatste kerncentrale die Groot Brittannië in gebruik nam (in 1995), kostte omgerekend naar huidige geldwaarde € 5,4 miljard. ‘De kosten schieten omhoog omdat er steeds weer ongelukken gebeuren en we vervolgens maatregelen nemen om deze verder te voorkomen’, zegt professor Steve Thomas van Greenwich University.

Volgens EDF kan de nog te bouwen kerncentrale 7 % van alle Britse stroom leveren. De Britse overheid heeft toegezegd om 35 jaar lang elektriciteit af te nemen van Hinkley Point C voor een gegarandeerd bedrag van € 118/MWh, zo meldt de BBC. De huidige marktprijs voor 1 MWh ligt in het VK rond de € 47.

Vorig jaar zei China General Nuclear Power Corporation Hinkley Point C voor een derde deel te willen financieren. EDF heeft moeite de rest van het benodigde kapitaal bij elkaar te krijgen. Thomas Piquemal, de financiële topman van EDF, nam in maart ontslag omdat hij er niet in slaagde het project op de lange baan te schuiven. Hij verklaarde op 4 mei in het Franse parlement: ‘Welke bedrijf haalt het nu in zijn hoofd om 60 tot 70 % van het eigen vermogen te steken in een onbewezen technologie in een project waarvan de realisering tien jaar zal duren.’