Nieuws

Tata's HIsarna schoner dan gedacht

Met een CO2- en energiereductie van vijftig procent ten opzichte van de bestaande hoogovens, presteert de experimentele HIsarna-installatie van Tata Steel veel beter dan gedacht. Bij de start in 2010 ging men in IJmuiden uit van een winst van 20 %. Ook de uitstoot van fijnstof, SO2 en NOx is fors afgenomen.

HIsarna moet een belangrijke rol spelen in toekomstige emissieloze. In tegenstelling tot de bestaande hoogovens zijn er voor de ruwijzerproductie geen voorbereidende processtappen nodig, zoals de toevoeging van kooks, pellets en sinter.

HIsarna bestaat uit de rechtstreekse samenvoeging van ijzererts en poederkool. Aan de bovenzijde van de reactor worden ijzererts en zuurstof ingeblazen. Door verbranding van de aanwezige procesgassen ontstaat CO-gas van 1600 graden. Contact met dit hete gas in een cycloon maakt het ijzererts vloeibaar, waarna het naar beneden valt. Door hier metallurgisch poederkool te injecteren ontstaat vloeibaar ruwijzer, grondstof voor de staalproductie. HIsarna is de samentrekking van ‘hismelt’ (smeltvat) en ‘isarna’, oud-keltisch voor ijzer.

“Dat HIsarna veel beter presteert komt enerzijds doordat we veel meer grondstoffen kunnen gebruiken,” zegt bedrijfsleider Johan van Boggelen. “Naast ijzererts ook staalschroot. Biomassa kan deels steenkool vervangen. We hebben al 53 procent staalschroot en 45 procent biomassa gebruikt, terwijl we bij de start dachten dat dat maximaal twintig procent zou kunnen zijn. Daarnaast begrijpen we door alle testruns zowel de installatie als het proces steeds beter.” Onlangs vestigde de proefinstallatie een record door 200 uur onafgebroken ruwijzer te produceren.

HIsarna moet vanaf 2019 volcontinu draaien met minimale jaarproductie van 60.000 ton. Dat is maar een fractie van hoogovens 6 en 7 in IJmuiden, samen goed voor zo’n zes miljoen ton. Tata Steel hoopt over zeven jaar een volwaardige installatie in bedrijf te hebben van 1 à 1,5 miljoen ton per jaar.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven