HMVT ontwikkelt milieuvriendelijke bestrijdingsmethode duizendknoop | Technisch Weekblad
Nieuws

HMVT ontwikkelt milieuvriendelijke bestrijdingsmethode duizendknoop

Mark van der Heijden | donderdag 7 juli 2022
Onderzoek & R&D

Het milieutechnische bedrijf HMVT heeft een octrooi ontvangen op een milieuvriendelijke bestrijdingsmethode voor de Japanse duizendknoop. Door de bodem integraal te verwarmen via elektroden of injectiepunten verdwijnt de plant tot een jaar lang. HMVT heeft de in eigen beheer ontwikkeld.

De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) is een plaaggeest voor natuur en infrastructuur. De plant verspreidt zich snel en de sterke wortelstokken kunnen schade toebrengen aan gebouwen, funderingen, rioleringen en wegen. Een echte bestrijdingsmethode ontbrak tot voor kort.

De door HMVT ontwikkelde methode is gecontroleerd door Wageningen University & Research. “Onze aanpak bestaat uit het voldoende lang verwarmen van de grond waar de plant in wortelt”, zegt Marco van den Brand, directeur HMVT. “De ontwikkelde methode maakt gebruik van een verwarmingstechniek, waarbij de bodem integraal wordt opgewarmd via elektroden of injectiepunten.” De bodem moet hiervoor worden opgewarmd tot minimaal 55 graden celcius waarna de duizendknoop afsterft.

HMVT is een milieutechnisch bedrijf dat oplossingen biedt voor het beschermen en schoonmaken van bodems en het reinigen van water- of luchtstromen. Van den Brand: “Daarom hebben we uitgebreide kennis en ervaring met het thermisch saneren van verontreinigde locaties. Na diverse testlocaties bleek deze techniek eenvoudig toe te passen om ook Japanse Duizendknoop te bestrijden.”

De verwarming kan ter plaatse geschieden (in-situ of ex-situ), bijvoorbeeld van afgegraven gronden in een depot. Om de bodem op te warmen wordt een netwerk van elektroden of injectiepunten geplaatst. De elektriciteit stroomt overal waardoor elk plantdeeltje wordt bereikt.

De saneringsunit is volautomatisch en op afstand te volgen. Temperatuursensoren monitoren of de bodem voldoende lang op temperatuur is geweest. De techniek is ook circulair; door alleen te verwarmen – en niet te verbranden – worden wel de plant/wortelresten gedood, maar de bodem niet gesteriliseerd. Het bodemleven blijft bestaan en de grond is gewoon herbruikbaar.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!