Hoe denkt een hacker volgens IBM | Technisch Weekblad
Nieuws

Hoe denkt een hacker volgens IBM

December is een drukke maand voor hackers. Mensen die snel nog even online een kerstcadeau kopen, trappen sneller in phishing mails of frauduleuze websites. Voor je het weet ben je je persoonlijke gegevens kwijt en zit je nog steeds zonder cadeau. Ook bedrijven zijn kwetsbaarder rond de feestdagen en in het weekend. Er zijn minder werknemers aanwezig waardoor een bedrijf zwakker is.

‘We zien in december en op vrijdagen rond vijf uur een duidelijk toename van aanvallen’, vertelt Erno Doorenspleet, X-Force Command C-TOC Executive bij IBM tijdens een persdemonstratie.

De mobiele IBM truck met daarin het Cyber Tactical Operations Center (C-TOC) van het zogeheten 'IBM X-Force Command' bevat een complete bedrijfs-IT-omgeving inclusief klein datacenter. Hierin kunnen twintig mensen van scholen, universiteiten of bedrijven deelnemen aan een realistische cyberaanval simulatie. Zo leren medewerkers hoe ze een cyberaanval kunnen herkennen en stoppen. De IBM truck kan ook op locatie klanten helpen bij een cyber incident.

‘Er zijn verschillende redenen waarom een bedrijf aangevallen kan worden’, vertelt Francisco Galian, EMEA Proactive Services Lead bij IBM. ‘Soms is het doel om data, zoals creditcardgegevens van klanten, te verkrijgen en in andere gevallen gaat het om het ontwrichten van het bedrijf en chaos te creëren.’

Galian geeft ook tips om onze gegevens te beschermen. Stop nooit zomaar een gevonden USB-stick of –oplaadkabel in je computer. Het kan een omgebouwde USB zijn die data jat of een ‘killer USB’ die ervoor zorgt dat er binnen een halve minuut rook uit je laptop komt. En bij phishing mails? Klik niet zomaar op een url. Laat je muis over de url zweven. Je ziet dan linksonder de url verschijnen. Controleer het webadres. Klopt dat of staat er bijvoorbeeld ergens een ‘0’ in plaats van een ‘o’? En ga liever direct naar de website en klik niet op de url.