Hoeveel banen kunnen robots overnemen? | Technisch Weekblad
Nieuws

Hoeveel banen kunnen robots overnemen?

redactie | vrijdag 8 mei 2020
Beleid & Bedrijfsvoering, Robotica & AI

De laatste decennia zijn robots steeds geavanceerder geworden en nemen ze de taken van werknemers over. In hoeverre moeten menselijke werknemers vrezen vervangen te worden door metaal, plastic en printplaatjes?

Over de gevolgen van robotisering op de werkvloer zijn de meningen verdeelt. Een nieuw wetenschappelijk artikel in het Journal of Political Economy mengt zich in deze discussie door met harde getallen te komen. De onderzoekers concluderen dat robotisering een reële impact heeft, maar dat er absoluut geen sprake is van een complete werkovername door robots. Ze schrijven dat de bijdrage van robots in de VS erg verschilt per industrie en per regio. Verder waarschuwen ze dat de robotisering kan zorgen voor grotere inkomensongelijkheid.

Harde getallen

Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat van 1990 tot 2007 de toevoeging van één robot per 1.000 werknemers voor een afname van de werkgelegenheid van gemiddeld 0,2 % zorgde. Dat betekent dat elke extra robot die voor productie werd toegevoegd, landelijk gemiddeld circa 3,3 werknemers verving. Bovendien zorgde het toegenomen gebruik van robots op de werkplek in dezelfde periode voor een loonverlaging van ongeveer 0,4 %.

Voor hun onderzoek combineerden de auteurs het gebruik van robots in 19 verschillende industrieën met Amerikaanse gegevens over bevolking, werkgelegenheid, bedrijven en lonen. Ze keken hiervoor naar 722 woon-werk-gebieden in de VS. Het gebied dat het meest wordt getroffen is de zetel van de auto-industrie: Michigan.

De onderzoekers vergeleken ook de inzet van robots in de VS met die van andere landen, en ontdekten dat deze achterblijft bij die van Europa. Van 1993 tot 2007 introduceerden Amerikaanse bedrijven bijna exact één nieuwe robot per 1.000 werknemers; in Europa was dat 1,6.

Het onderzoek toont dat robotisering in de VS het menselijk productiewerk nog lang niet overbodig maakt, maar dat er toch een zeer reëel effect is, met aanzienlijke sociale implicaties. De last ligt daarbij vooral bij de laaggeschoolde en vooral de middelgeschoolde arbeiders.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!