Hogesterktebeton in gedurfd ontwerp | Technisch Weekblad
Nieuws

Hogesterktebeton in gedurfd ontwerp

Bart Stam | vrijdag 13 mei 2005
Bouw & Civiele Techniek

Hilversum – Op initiatief van de Betonvereniging heeft in Hilversum de bouw plaats van een bijzondere constructie. Het gaat om een follie (luifel of afdak) van 8x8 meter op het terrein van het voormalig Sanatorium Zonnestraal. De constructie is uitgevoerd in zeer-hogesterktebeton (B150), zo valt te lezen in het vakblad Cement.

Op dinsdag 31 mei heeft de overdracht plaats aan de Stichting Loosdrechtse Bos, de huidige eigenaar De constructie beschermt panelen met informatie over de renovatie van Zonnestraal dat in 2003, net als de Betonvereniging, 75 jaar bestond. Architect J. Duiker en constructeur ir. J. Wiebenga kozen destijds een gedurfd ontwerp in beton.

Doel van de follie is de nieuwste ontwikkelingen in betontechnologie te demonstreren, zoals zeer-hogesterktebeton (zhsb).

Door de hoge druk-, trek en buigsterkte van dit materiaal is het mogelijk slank constructies met grote overspanningen te maken. Zo steunt de dakplaat in Hilversum op één centrale kolom van roestvast staal met vier zijarmen. Deze ko lom is aan de voet ingeklemd in een betonnen funderingsplaat. De zijsteunen bestaan uit zhsb, versterkt met staalvezels. Vanwege de gekromde vormen waren voor de zijarmen speciale bekistingstechnieken nodig.

De dakplaat zelf bestaat uit vezelversterkt zshb van 25 mm, opgebouwd uit vier kwadranten. Boutverbindingen smeden deze vier driehoeken tot één geheel, terwijl ribben van 40 mm voor de verstijving zorgen.

Het architectonisch ontwerp is van Henket Architecten, terwijl ABT Adviseurs voor Bouwtechniek het constructief ontwerp maakte. Hurks Beton in Veldhoven produceerde de prefab onderdelen en Vostermans nam de bekistingstechnieken voor zijn rekening.