Hogesterktestaal voor boorplatforms | Technisch Weekblad
Nieuws

Hogesterktestaal voor boorplatforms

Bart Stam | donderdag 11 november 2004
Maritiem & Offshore

Stockholm – Het Zweedse bedrijf Haki A/B is een van de vier kanshebbers voor de Swedish Steel Prize die dit jaar op 18 november in Stockholm wordt uitgereikt. Deze internationale prijs is bestemd voor baanbrekende constructies in hogesterktestaal.

In het nieuwe steigersysteem van Haki zijn de staanders, dwarsen langsliggers gemaakt van hogesterktestaal. Hierdoor is de constructie 25 procent lichter dan zijn voorgangers. Vooral de offshore-industrie heeft behoefte aan slijtvaste, lichtere steigers met hoge stabiliteit voor onderhoud van boorplatforms. Volgens directeur Bengt Olssen kan de steiger door zijn geringe gewicht, hoge stabiliteit en gunstige treksterkte goed concurreren met aluminium steigerconstructies, die duurder en minder stooten slagvastzijn. De maximale hoogte is 200 meter.

Drie jaar geleden startte Haki een researchproject om het gewicht met 20 á 25 te procent te verminderen. Het bedrijf in Sibbhult (Zuid-Zweden) koos voor hogesterktestaal vanwege het lage gewicht en de gunstige de mechanische en materiaaleigenschappen.

De staanders bestaan uit buizen met een treksterkte van 400N/mm2 en een wanddikte van slechts 2,7 millimeter, de kleinst toegestane afmeting. De productie van de buisprofielen geschiedt in een speciale machine die één uiteinde vernauwt en de andere kant van een felskraag voorziet. Deze felskraag maakt de vroegere gelaste steunen overbodig. Voor de dwarsen langsliggers gebruikt het Zweedse bedrijf buisprofielen met een treksterkte van 600 N/mm2. Deze liggers dragen looppaden en de plaatvloeren.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!