Honda FCX Clarity eindelijk klaar voor productie | Technisch Weekblad
Nieuws

Honda FCX Clarity eindelijk klaar voor productie

Mischa Brendel | donderdag 19 juni 2008
Vervoer & Logistiek

Na negentien lange jaren van ontwikkeling, is eindelijk het eerste productiemodel van de FCX Clarity gebouwd. Het nieuwste kindje van Honda is een brandstofcelauto die geen CO2, maar slechts water als afvalstof heeft.

De auto wordt geproduceerd in het Honda Automobile New Model Centre, ’s werelds eerste productiefaciliteit die geschikt is voor de assemblage van brandstofcelauto’s. De productieperiode is niet voor niets zo lang geweest. De FCX Clarity is uitgerust met het Honda V-Flow-brandstofcellenpakket dat samen met de waterstoftank op een compacte manier is gemonteerd. Door deze compacte montage heeft de FCX Clarity eenzelfde model als conventionele auto’s. Geen vreemde bolhoed- en zeepbelachtige vormen, maar een vlot model.

Ook de prestaties van de FCX Clarity zijn indrukwekkend voor een brandstofcelauto: de Japanse wagen heeft een topsnelheid van 160 km/h en een maximumkoppel van 256 Nm. De actieradius van de auto is ongeveer 430 kilometer.

Net zoals bij de Toyota Prius, hebben ook bij de Honda FCX Clarity een aantal Hollywoodsterren al interesse getoond. Zo staan actrice Jamie Lee Curtis en haar man en filmregisseur Christopher Guest al op de wachtlijst voor een Clarity. Ook filmproducer Ron Yerxa zal behoren tot een van de eerste eigenaren van de wagen. Ze zullen moeten wachten tot juli, want dan levert Honda de eerste exemplaren af in het Amerikaanse Californië. Japan volgt in de herfst. In de eerste plaats zal Honda circa tweehonderd exemplaren van de FCX Clarity produceren.