Hoop voor Nederlandse golfenergiecentrale | Technisch Weekblad
Nieuws

Hoop voor Nederlandse golfenergiecentrale

Zijdewind – Er gloort weer hoop voor de Archimedes Wave Swing (AWS), de golfenergiecentrale die ingenieursbureau      Teamwork Technology samen met ECN heeft ontwikkeld. Na het terugtrekken van grootaandeelhouder Nuon eind

2002 zag het ernaar uit dat het project ten dode was opgeschreven, maar door de verkoop van licenties aan een Portugese projectontwikkelaar werd het pro ject weer levensvatbaar.

Teamwork Technology in Zijdewind (Noord-Holland) is al sinds 1994 bezig om uit golfbeweging op zee elektriciteit te produceren. Het oorspronkelijk ontwerp ging uit van drie grote drijvers op tien meter onder de waterspiegel van 8 MW. Later paste Teamwork Technology dit ontwerp aan en ontwierp een kleiner systeem van 2 MW. Gekozen werd voor de Atlantische Oceaan bij Portugal vanwege de hoge golfslag.

De ‘nieuwe’ AWS bestaat uit twee stalen cilinders, waarvan de onderste op de zeebodem wordt verankerd. Deze cilinder beschikt over een spoel. De bovenste cilinder met permanente magneten fungeert als drijver. De golfslag zet de drijver in beweging waarbij de magneten langs de spoel schuiven. Een lineaire generator produceert elektrische energie.

Sinds 2001 zijn drie afzinkpogingen mislukt. Het bleek niet mogelijk de ballasttanks van het systeem gecontroleerd te laten vol lopen, waardoor de AWS scheef zakte. Tijdens een tweede poging met een drijvende dok waren de golven te hoog. Toen besloot men de AWS weer op te bergen in de haven van Lexiões.

Samen met de universiteit van Lissabon heeft Teamwork Technology de afgelopen jaren een nieuw afzinkmethode bedacht. Dit gebeurt met een schip dat beschikt over een hydraulische gestuurd kleppenblok. Dit systeem zorgt ervoor dat de ballasttanks gecontroleerd vollopen.

Volgens projectleider Fred Gardner van Teamwork Technology is er inmiddels een succesvolle proef uitgevoerd in de haven van  Lexiões.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!