Nieuws
Hoover Dam

Hoover Dam kan hernieuwbare energie opslaan

Californië staat op het punt een wet aan te nemen waarmee het zichzelf verplicht in 2045 louter hernieuwbare bronnen te gebruiken voor de elektriciteitsproductie.

Dankzij eerdere wetgeving zorgen waterkracht, zonnecentrales, windparken en geothermische centrales er nu al voor dat dit aandeel op 48 % ligt. Maar ook voor Californië vormt de opslag van duurzame energie een groot obstakel. Op dit moment betaalt Californië daarom periodiek andere staten om zijn overschotten af te nemen.

Ingenieurs van het Los Angeles Department of Water and Power willen nu de legendarische Hoover Dam benutten om stroomoverschotten op te slaan. 30 km ten zuiden van de dam moet een pompstation komen dat met energie van zonnecentrales en windparken water van de Colorado-rivier terugpompt naar het stuwmeer Lake Mead.

Het omhoog pompen van het water om stroom op te wekken wanneer de vraag piekt, is een bewezen en relatief goedkope technologie. Volgens de firma Lazard, een Amerikaanse consulent voor energieprojecten, kost het 15 dollarcent/kWh. De opslag van elektriciteit in lithium-ion batterijen is duurder: 26 cent/kWh.

De zeventien turbines van de Hoover Dam hebben een gezamenlijke capaciteit van 2.080 MW. Omdat het water in Lake Mead een historisch laag peil heeft en om overstromingen te voorkomen, draait de centrale op slechts 20 %. Wanneer een deel van het water hergebruikt kan worden, zou de dam op 40 % kunnen draaien.

Haken en ogen

‘Het plan is technisch te doen, maar er zitten talloze milieutechnische en politieke haken en ogen aan’, zegt David James. Deze civiele ingenieur van de University of Nevada wijst erop dat de Hoover Dam in de eerste plaats gebouwd is om overstromingen te voorkomen, irrigatie mogelijk te maken en het water van de Colorado-rivier te verdelen over vijf staten en Mexico. Verder heeft Californië weinig te vertellen over de dam die op de grens ligt tussen Nevada en Arizona.

James veronderstelt dat de ingenieurs in Los Angeles een locatie voor het pompstation hebben gekozen die ervoor zorgt dat het waterpeil in de eerste 30 km na de dam niet verder daalt. Dat zou namelijk zeer nadelig zijn voor het leven in en rondom de rivier.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven