Huisman en RamLab bouwen 's werelds grootste 3d-kraanhaak | Technisch Weekblad
Nieuws
Een van de voordelen van 3d-printtechnologie is dat de kraanhaak hol kan worden gemaakt (foto: Huisman)

Huisman en RamLab bouwen 's werelds grootste 3d-kraanhaak

Lennart Kik | dinsdag 12 juni 2018

Huisman Equipment en de Rotterdamse start-up RamLab gaan samen 's werelds grootste offshore 3d-geprinte stalen kraanhaak bouwen. Het consortium van bedrijven maakt hierbij gebruik van 'Wire & Arc Additive Manufacturing' (WAAM) 3d-printtechnologie.

Eric Romeijn, hoofd research bij Huisman, en Vincent Wegener, oprichter RamLab, spreken op het event Smart Maritime Technology heet van de naald over dit technische paradepaardje van de Nederlandse maritieme industrie.

Een van de voordelen van 3d-printtechnologie is dat product hol gemaakt kunnen worden. Bij het bouwen van de kraanhaak zorgt dit voor een aanzienlijke besparing in materiaalverbruik en productiedoorlooptijd. De haak is gebaseerd op de Huisman viertandhaak en krijgt een buitenmaat van meer dan 1 bij 1 meter en een gewicht van bijna 1000 kg. Qua gewicht wordt de haak 's werelds grootste 3d-geprinte stalen product.

De Safe Working Load (SWL) van de haak wordt 325mt. Begin dit jaar testte Huisman al met succes een 3d-geprinte offshore kraanhaak met een SWL van 80mt.

>>> Bezoek het event Smart Maritime Technology

Bijzonder is dat drie toonaangevende classificatiebureaus - DNV GL, Bureau Veritas en ABS - bij het project zijn betrokken. Hierdoor krijgt de 3d-kraanhaak niet alleen een drievoudige certificering, maar wordt er ook een belangrijke stap gezet in de vaststelling van regels voor 3d-geprinte producten voor de maritieme en offshore industrie.

Voestalpine Böhler Welding is tot het consortium toegetreden om materieel en expertise op het gebied van materiaal te bieden. Autodesk biedt ondersteuning door middel van additive manufacturing software.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!