Nieuws

Huisman en RAMLAB bouwen 's werelds grootste 3d-kraanhaak

Huisman Equipment en de Rotterdamse start-up RAMLAB gaan samen 's werelds grootste offshore 3d-geprinte stalen kraanhaak bouwen. Het consortium van bedrijven maakt hierbij gebruik van 'Wire & Arc Additive Manufacturing' (WAAM) 3d-printtechnologie.

Eric Romeijn, hoofd research bij Huisman, en Vincent Wegener, oprichter RamLab, spreken op het event Smart Maritime Technology heet van de naald over dit technische paradepaardje van de Nederlandse maritieme industrie.

Een van de voordelen van 3d-printtechnologie is dat producten hol gemaakt kunnen worden. Bij het bouwen van de kraanhaak zorgt dit voor een aanzienlijke besparing in materiaalverbruik en productiedoorlooptijd. De haak is gebaseerd op de Huisman viertandhaak en krijgt een buitenmaat van meer dan 1 bij 1 m en een gewicht van bijna 1000 kg. Qua gewicht wordt de haak 's werelds grootste 3d-geprinte stalen product.

De Safe Working Load (SWL) van de haak wordt 325 mt (metrische ton). Begin dit jaar testte Huisman al met succes een 3d-geprinte offshore kraanhaak met een SWL van 80 mt.

>>> Bezoek het event Smart Maritime Technology

Bijzonder is dat drie toonaangevende classificatiebureaus – DNV GL, Bureau Veritas en ABS – bij het project zijn betrokken. Hierdoor krijgt de 3d-kraanhaak niet alleen een drievoudige certificering, maar wordt er ook een belangrijke stap gezet in de vaststelling van regels voor 3d-geprinte producten voor de maritieme en offshore industrie.

Voestalpine Böhler Welding is tot het consortium toegetreden om materieel en expertise op het gebied van materiaal te bieden. Autodesk biedt ondersteuning door middel van additive manufacturing software.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven