Nieuws

Hybride velden voor Britse topteams

In Nederland klagen we over de 100 % kunststof voetbalvelden, in Engeland over 3 %. Al gaat het daar vooral over blessures en (nog) niet over kanker.

De legendarische Engelse voetbaltrainer Brian Clough liet regelmatig voor de thuiswedstrijden van Derby County extra water en modder op het veld aanbrengen. Dat was beter voor de speelwijze van zijn team, meende hij.

Tegenwoordig spelen alle Britse topclubs op hybride grasmatten van 97 % gras en 3 % kunstvezel; heel anders dus dan de 100 % kunstvezel grasmatten die in Nederland momenteel onder vuur liggen. Het tijdschrift Engineering & Technology beschrijft in een interessant artikel hoe deze hybride grasmatten worden gemaakt.

Nadat het grastapijt is uitgerold komt een lasergestuurde ‘naaimachine’ het veld op, legt E&T uit. Deze weeft een garen van polyethyleen of polypropylene tot 18 cm diep in de aarde. Het garen zorgt ervoor dat de zone waarin de graswortels groeien compact blijft. In combinatie met een goede drainage en grondverwarming zijn deze hybride grasmatten onder alle weersomstandigheden goed bespeelbaar. Er zijn critici – waaronder de voormalige bondscoach Roy Hodgson – die stellen dat deze hybride grasvelden meer blessures veroorzaken dan puur gras.

En o ja: de Nederlandse discussie rond het vermeend verhoogde risico op kanker door de rubberkorrels tussen de kunststofvezels komt in een kadertje ook aan bod.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven