Nieuws

IBM verbetert pcm

  • 3 bits per cel
  • Non-volatiel geheugen

Technologiebedrijf IBM is erin geslaagd om drie bits per cel op te slaan in zogenoemd phase-change memory (pcm), een nieuw type computergeheugen. Tot nu toe kwamen wetenschappers bij pcm niet verder dan twee bits per cel.

Net als bij flashgeheugen (bijvoorbeeld gebruikt voor geheugenkaartjes) bewaart pcm ook gegevens als er geen spanning op staat, het zogenaamde non-volatiele geheugen. Dat kan doordat het materiaal waaruit pcm is gemaakt onder invloed van spanning verandert van een kristallijne structuur in een amorfe structuur en omgekeerd. Hierbij verandert de interne weerstand van het materiaal, waardoor het bruikbaar is voor dataopslag.

Dat pcm geen spanning vergt om gegevens te bewaren is een voordeel ten opzichte van dynamic random acces memory (dram), een type computergeheugen dat met name dient als werkgeheugen en bij afwezigheid van een elektrische spanning wel alle opgeslagen gegevens verliest.

Productiekosten omlaag

Nu is pcm nog relatief duur, wat een doorbraak van de technologie belemmert. Als eenzelfde hoeveelheid pcm, zoals IBM claimt, nu inderdaad meer gegevens op kan slaan, wordt het een stuk goedkoper en komen de productiekosten van pcm dichter bij die van flash en dram te liggen, zo stelt Haris Pozidis, een van de betrokken IBM-onderzoekers.

Als mogelijke toepassing noemen de onderzoekers een combinatie tussen pcm en flash voor bijvoorbeeld mobieltjes, zodat deze binnen enkele seconden opstarten.

Het is overigens niet de eerste keer dat onderzoekers beslissende doorbraken aankondigen rond pcm: in 2008 claimden Intel en STM de technologie marktrijp te hebben en in 2010 kondigde Samsung aan zwaar in te zetten op het type geheugen. Tot nu toe is daar nog niets van terechtgekomen.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven