Nieuws

IJzer desinfecteert water

Thomas van de Sandt | dinsdag 20 maart 2007

Filtratie met elementair ijzerdeeltjes blijkt uitermate effectief in het verwijderen van virussen uit drinkwater. Deze goedkope desinfectie kan vooral in de Derde Wereld de kwaliteit van drinkwater drastisch verbeteren, stellen de Amerikaanse patentaanvragers.

‘Het unieke van onze technologie is het vermogen om virussen te verwijderen uit watervoorraden’, aldus Pei Chiu van de University of Delaware. ‘Onder continue stroomcondities wordt in twintig minuten maar liefst 99,999 procent van de virussen verwijderd.’ Chloor, in veel landen als bijvoorbeeld de Verenigde Staten de meest gebruikte desinfectans, is veel minder effectief tegen virussen.

De nieuwe desinfectietechnologie berust op het toevoegen van elementair (zerovalent) ijzer aan het filtratieproces om virussen een chemische knock-out toe te brengen. Virusdeeltjes worden chemisch geïnactiveerd danwel irreversibel geadsorbeerd door de ijzerdeeltjes, aldus de onderzoekers.

Als groot voordeel geldt het grote aanbod van elementair ijzer, als bijproduct van de ijzer- en staalindustrie. De ijzerdeeltjes zijn daarom goedkoop, momenteel zo’n 570 euro per ton.

‘Onze hoop is dat de technologie mensen in de Verenigde Staten en rond de hele wereld zal helpen, vooral in de Derde Wereld’, aldus milieutechnologe Yan Jin, die samen met Chiu de technologie ontwikkelde. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) beschikt ruim een miljard mensen (ongeveer één zesde van de wereldbevolking) niet over een veilig wateraanbod. Jaarlijks komen maar liefst vier miljard gevallen van diarree voor, met 1,8 miljoen doden als resultaat.

De onderzoekers hebben inmiddels in de VS, Canada, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland patentaanvragen lopen. Het Canadese Centre for Affordable Water and Sanitation Technology onderzoekt het gebruik van de technologie in een draagbare waterzuiveringsinstallatie.
Het lijkt onwaarschijnlijk dat de techniek ook in Nederland snel gebruikt gaat worden. Ons land beschikt al over een van de beste drinkwatervoorzieningen ter wereld en drinkwaterbedrijven gebruiken nauwelijks nog chloor om het water te ontsmetten.