iMars | Technisch Weekblad
Nieuws

iMars

De eerste robotmissie die monsters van de planeet Mars naar de aarde moet terugbrengen, is een stap dichterbij gekomen met de publicatie van een missieontwerprapport van de iMars Working Group.

In dit rapport worden sleutelelementen gedefinieerd van de toekomstige missie naar Mars waarbij Esa en Nasa samen zullen werken, samen met nog enkele nationale ruimteorganisaties.

Het comité iMars (International Mars Architecture for the Return of Samples) valt onder de International Mars Exploration Working Group en bestaat uit wetenschappers, ingenieurs, strategische planners en managers. In het verschenen rapport staan de wetenschappelijke en technische benodigdheden voor de missie, die gepland staat ergens tussen 2020 en 2022. Verder staan er in het rapport de typen en hoeveelheden monsters die de missie terug moet brengen van onze rode buurplaneet, de benodigde voertuigen voor de missie (lanceerinrichting, ruimtevaartuig, Mars lander, een voertuig om over de oppervlakte van Mars te rijden en een transportmiddel om dit voertuig weer de ruimte in te krijgen, zodat het terug naar de aarde kan keren. Ook staat er in het rapport welke faciliteiten er op aarde nodig zijn om de verkregen monsters in een steriele omgeving te bestuderen. Tot slot geeft het rapport een tijdschema voor de missie en het verwachtte budget van de missie.


De vragen of er leven op Mars is geweest en of er nu nog leven op Mars is, houden de mens al lange tijd bezig. Ook deze missie is hoofdzakelijk bedoeld om meer inzicht te geven in de geschiedenis en samenstelling van de rode planeet, zodat deze vragen wellicht beantwoord kunnen worden. Bovendien is het nog altijd de ambitie van Esa en Nasa om uiteindelijk mensen naar Mars te sturen. Ook voor deze geplande missie moet het iMars programma meer kennis opleveren.

Bron: Esa

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!