Nieuws

India naar de maan

Mischa Brendel |
Energie, Vervoer & Logistiek

India heeft vandaag een satelliet gelanceerd die de komende twee jaar de maan gedetailleerd in kaart zal brengen. De lancering van Chandrayaan-1 vanuit India vond plaats om 6.22 uur, lokale tijd. Deze lancering verliep zonder problemen.

India heeft al jaren een ruimteprogramma, maar dit is de eerste missie van het Aziatische land waarbij het een satelliet verder brengt dan in een baan om de aarde. Chandrayaan-1 zal zich in een steeds ruimere elliptische baan om de aarde bewegen, totdat deze baan hem in het zwaartekrachtveld van de maan brengt. Na een kleine koerswijziging zal de satelliet vervolgens op een hoogte van circa 100 km in een baan rond de maan draaien tijdens zijn twee jaar durende missie.

De Indiërs willen het oppervlak van de maan gedetailleerder in kaart brengen. Ook willen ze een beter beeld krijgen van de mineralen en van de chemische samenstelling van de oppervlakte van de maan. Hiervoor heeft Chandrayaan-1 in totaal 11 meetinstrumenten mee, die voornamelijk uit optische apparatuur bestaan.

Al deze instrumenten zorgen ervoor dat de kubusvormige satelliet van 1,5 meter breed bij de lancering circa 1380 kg woog. Chandrayaan-1 is voor zijn elektriciteitsvoorziening afhankelijk van zijn zonnepaneel met een vermogen van 700 Watt. Behalve het van stroom voorzien van de satelliet, laadt dit zonnepaneel ook een lithium-ion batterij op die Chandrayaan-1 van stroom voorziet wanneer de satelliet geen zonlicht krijgt. de maansatelliet is de ruimte ingebracht door de PSLV-C11 raket.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 24 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven