Nieuws

Industrie kan snel elektrificeren

De Nederlandse industrie kan op korte termijn zeker 5 GW aan flexibele elektriciteitsvraag generen door over te stappen van gasgestookte industriële warmte op hybride installaties, waar naast de gasketel ook een elektrische staat.

Volgens onderzoek van DNV-GL in opdracht van Douryon, Deltalinqs, Shell en TenneT zorgt dit voor een CO2-besparing van 4,5 gigaton: bijna een derde van de taak voor de industrie in het klimaatakkoord. Dat kost € 60 per vermeden ton CO2-uitstoot. Volledige elektrificatie van de warmtevraag in de industrie zou tweemaal zo veel uitstoot besparen.

Een bijkomend voordeel van de elektrificatie zou zijn dat TenneT minder netverzwaring hoeft verrichten: de industriële clusters liggen bijna allemaal aan zee, gerieflijk in de buurt van de geplande uitbreiding van offshore windparken van 1 GW nu naar 11,5 GW in 2030.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven