InGell geeft op goede plek medicijnen af | Technisch Weekblad
Nieuws

InGell geeft op goede plek medicijnen af

Patrick Marx | vrijdag 9 januari 2009
Arbeidsmarkt & Onderwijs

Medicijnen zijn alleen nodig op de zieke plek in ons lichaam. Toch slikken we medicijnen die via het bloed in het hele lichaam komen. Branching Tree uit het Limburgse dorpje Mheer wil hier verandering in brengen met InGell, een polymeer gel die langdurig en op de juiste plek een constante hoeveelheid medicijnen afgeeft.

De gel bestaat uit een mengsel van poly(ortho-ester) en polyacetalen dat bij lage temperaturen vloeibaar is en bij lichaamstemperatuur stolt. Medicijnen opgelost in het mengsel raken na injectie in het lichaam gevangen in de stollende gel. ‘De gel is vergelijkbaar met een zacht plastic bolletje of een stevige haargel’, vertelt Mike de Leeuw, oprichter en directeur van Branching Tree.

‘Deze heeft een drietal voordelen ten opzichte van bestaande varianten. Zo is de stolling een fysisch proces. Door de temperatuurstijging verzwakken waterstofbruggen in de polymeren waardoor de oplosbaarheid vermindert. Hydrofobe interacties krijgen nu de overhand. De medicijnen zijn zo beschermd tegen afbraak door het lichaam. Een tweede voordeel is het feit dat de gel alleen slijt door oppervlakte-erosie. Dit resulteert in een constante afgifte van het medicijn. Bovendien is de gel in het lichaam volledig afbreekbaar waardoor geen accumulatie van polymeren optreedt. Het uitblijven van accumulatie maakt de gel toepaspaar in bijvoorbeeld het oog en de hersenen.’

InGell maakt een lokaal hoge concentratie van een medicijn mogelijk terwijl de concentratie in het bloed beperkt blijft. Zo zullen medicijnen voor bijvoorbeeld chemotherapie minder bijwerkingen hebben. De Leeuw: ‘Dit kan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen goedkoper maken. Nu bestaat deze ontwikkeling onder meer uit duur patiëntenonderzoek naar de dosis met het hoogste effect en de minste bijwerkingen. Als die bijwerkingen door de lokale afgifte verdwijnen, kan dit onderzoek met minder patiënten gedaan worden.’

Elk medicijn heeft een eigen variant van de gel nodig, afhankelijk van de injectieplek en de duur van de afgifte. ‘Het is onze taak om te spelen met de polymeerblokken om zo de gel af te stellen. De farmaceutische industrie doet vervolgens het patiëntenonderzoek. Hiermee wil ik voorkomen dat we zelf een farmaceutisch bedrijf worden en eindigen als kwaliteitscontroleurs, waardoor onze ondernemende geest verdwijnt’, aldus de Leeuw.