Ingenieurs moeten mieren als voorbeeld nemen | Technisch Weekblad
Nieuws

Ingenieurs moeten mieren als voorbeeld nemen

Mischa Brendel | maandag 30 juni 2008
Vervoer & Logistiek

Mieren ontwikkelen op een efficiënte manier de kortste route naar een voedselbron. Ingenieurs zouden van deze mierenmethode veel kunnen leren. Dit concludeert ir. Martin Flint op basis van het door hem ontwikkelde constructiealgoritme, gebaseerd op miergedrag.

Wanneer mieren voedsel zoeken, trekken zij er in willekeurige richtingen op uit. Hierbij laten ze een geurspoor achter, zoals Kleinduimpje broodkruimels achterliet. Treft de mier voedsel, dan kan hij in tegenstelling tot Kleinduimpje zijn eigen spoor wel terugvinden en de mier gaat dan ook via dezelfde route terug naar het mierennest. Hierdoor wordt het geurspoor versterkt. Andere mieren merken deze sterkere geursporen op en volgen de route van de voedselvinder. Maar het komt voor dat een mier van dit voedselspoor afdwaalt en hierdoor een kortere route vindt. Omdat deze route sneller is, wordt het geurspoor sneller versterkt. Uiteindelijk zal hierdoor de nieuwe, kortere route door alle mieren overgenomen worden.

Het bouwmodel van Flint werkt op een vergelijkbare wijze. Het model deelt een ruimte op in blokjes die willekeurig al dan niet materiaal toegekend krijgen. Hierdoor ontstaat er in de eerste plaats een wirwar aan vertakkingen, waarvan er slechts een paar bijdragen aan de stevigheid van een constructie. Via een optimalisatieproces selecteert het model de stevige structuren. Maar behalve stevigheid, kan het model nog meer eigenschappen optimaliseren, beweert Flint. Zo zou het model ook een structuur kunnen maken die zo min mogelijk materiaal vergt, of een structuur met een zo klein mogelijk oppervlak. Allemaal eigenschappen die interessant zijn voor ingenieurs, aldus Flint.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!