Ingenieursbureaus handhaven posities op de wereldmarkt | Technisch Weekblad
Nieuws

Ingenieursbureaus handhaven posities op de wereldmarkt

Uit het jaaroverzicht van STD (Svensk Teknik och Design) blijkt dat de Nederlandse ingenieursbureaus het in 2003 redelijk tot goed hebben gedaan. Arcadis, Fugro en Grontmij behielden hun posities in de Europese top-tien.

Stockholm – Aan het begin van het jaar publiceert Svensk Teknik och Design (STD), de Zweedse federatie van raadgevende ingenieursbureaus en architecten, diverse ranglijsten van architectenen ingenieursbureaus. Het is inmiddels de achttiende maal dat deze Sector Review verschijnt voor zowel Zweden en Scandinavië als Europa en de rest van de wereld. Het belangrijkste criterium is het aantal personeelsleden.

De lijst van driehonderd grootste ingenieursbureaus in Europa wordt aangevoerd door het Franse Altran Technologies, dat zich op industriële projecten richt. Het afgelopen jaar zag Altran zijn personeelsbestand toenemen met ruim duizend werknemers naar bijna 18.000. Ondanks een winstdaling van 6,6 procent behield het Britse WS Atkins plc de tweede plaats, voor Arcadis en Fugro, die beide hun plaats behielden. Grontmij handhaafde zijn negende positie. Ook DHV behield de dertiende plaats. In de top 50 staan verder Royal Haskoning (25) en Tebodin (33). Beide ingenieursbureaus moesten terrein inleveren. Zo ging Haskoning omlaag van de 22e naar de 25e plaats.

Belangrijkste nieuwkomer is Kema, dat met een omzet van 184 miljoen euro de veertigste plaats opeiste. Het voormalige researchinstituut in Arnhem profileert zich de laatste jaren steeds meer als internationaal ingenieursbureau. De ranglijst van STD laat nog twee Nederlandse debutanten zien, namelijk Advin op de

180e positie en Aveco De Bondt op de 248e plaats. Van de 31 vaderlandse ondernemingen in de top 300 waren er diverse stijgers: ABT van 129 naar 125, IvGroep (135>129), Deerns (145>142), Brink Groep (170 >155), Kuiper (214 > 206), Temid (245> 240), Adviesbureau Peutz & Associés (264>251) en Kragten (287>271).

Op de mondiale top 200 won Arcadis een plaatsje, namelijk van 10 naar 9. Het grootste ingenieursbureau ter wereld is het Amerikaanse URS Corporation. Het bureau telt 25.000 werknemers met een jaaromzet van ruim 2,4 miljard dollar. Een jaar eerder telde URS ‘slechts’ 16.000 employees, maar door een groot aantal overnames kon de koploper zijn omvang flink uitbreiden. Volgens STD is dat het belangrijkste verschil met de grote Nederlandse firma’s. De tijd van de grote overnames is duidelijk voorbij bij met name Arcadis, Fugro, DHV en Grontmij. STD noemt als wapenfeiten wel de activiteiten van DHV in China, gebaseerd op een aanwezigheid van 25 jaar. Zo maakt DHV het masterplan voor de nieuwe luchthaven van Peking.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!