Nieuws

Ingenieursbureaus kort

Kort nieuws over de ingenieursbureaus.

De dit jaar honderd jaar bestaande branchevereniging NLingenieurs heeft een taskforce opgezet die terugloop in het ledenaantal moet stoppen. ‘De vereniging is niet slagvaardig en zichtbaar genoeg. Kortom, kosten en baten wegen niet tegen elkaar op’, zo vat NLingenieurs de kritiek samen van leden en ingenieurs­bureaus die hun lidmaatschap opzeggen. ‘Dit is verontrustend voor het voortbestaan van NLingenieurs’, aldus het bericht op de website. Waar vroeger lidmaatschap voor de hand lag, zijn de ingenieursbureaus nu kritischer en willen zij waar voor hun geld (contributie), zo signaleert het bestuur. De branchevereniging, die in 1917 is opgericht als Orde van de Nederlandsche Raadgevend Ingenieur (ONRI), heeft het verenigingsbureau de laatste jaren afgeslankt en het contributiemodel geflexibiliseerd en beter afgestemd op de omvang van leden-bureaus. NLingenieurs wil de branche beter profileren en het belang van goed, onafhankelijk ingenieurswerk meer benadrukken. ‘Dé ingenieur moet weer een bekende worden in het maatschappelijk speelveld. De vereniging zal daarin proactief zijn en met meer snelheid en lef haar boodschap verkondigen.’ De taskforce moet vóór de algemene ledenvergadering in juni adviseren hoe gewenste hervormingen te versnellen zijn.

Voor de kust van Kenia gaat Fugro in de Indische Oceaan speuren naar gas- en olielekken in opdracht van Shell/BG Kenia. De ‘seeps survey’ bouwt voort op een eerder seismisch onderzoek. De Fugro Discovery zet een nieuwe multibeam echosounder (een type sonar) in, die in een gondel aan de scheepsromp is bevestigd.

Sweco en Arcadis gaan samen, onder de naam MoVeR0 (en als ‘tijdelijke handelsvereniging’) de Vlaamse overheid adviseren en ondersteunen in de herinrichting van de noordelijke Ring rond Brussel (R0). Twaalf jaar lang leveren zij civieltechnische ontwerpen, verkeerskundige kennis, procesbegeleiding, aanbesteding-ondersteuning en communicatie-advies. Doel is om in de hele verkeerscorridor aan de noordkant van de Belgische hoofdstad, tussen de knooppunten Groot-Bijgaarden en Sint Stevens-Woluwe, lokaal en doorgaand verkeer te scheiden, doorstroming te verbeteren en ook tramlijnen en fietsroutes in te passen.

Royal HaskoningDHV werkte mee aan het hoogwater-waarschuwingssysteem voor de rivier de Sava (940 km lang), die door Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Servië loopt en in Belgrado in de Donau stroomt. Ook Deltares en lokale partners participeerden in dit project. Eind januari presenteerden zij het systeem aan vertegenwoordigers van lokale autoriteiten in het stroomgebied. Dit uniforme monitoring- en waarschuwingssysteem moet een einde maken aan de grote verschillen in waterstandsmeting in de genoemde landen en samenwerking verbeteren. In mei 2014 eiste een overstroming van de rivier 79 levens en veroorzaakte grote schade. Het systeem moet ook bij droogte rivier­beheerders waarschuwen.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven