Nieuws

Ingenieursbureaus kort

  • Tankstation nieuwe brandstoffen
  • Nieuwe fietsbrug
  • Fietsenstalling Amsterdam CS

Sweco wil samen met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), Dekra (autokeuring, inspectie), DNV GL (voorheen KEMA) en it-bedrijf CGI een nieuw type tankstation – een new energy vehicles fueling station (Nefusta) – ontwikkelen. Hier moeten bestuurders van elektrische auto’s, bussen en vrachtwagens, of van voertuigen op biogas of waterstof in de toekomst kunnen bijladen dan wel bijtanken. Voor die verschillende energiebronnen zijn uiteraard aparte opslagvoorzieningen nodig. De buffer voor elektriciteit kan ook dienen om het lokale net te balanceren, door de batterijen op te laden wanneer er een piek is in de opwekking van stroom uit wind of met zonnepanelen.

Witteveen+Bos neemt deel in het bouwteam voor de nieuwe fietsbrug over het Van Harinxmakanaal bij Ritsumasyl, ten westen van Leeuwarden. In opdracht van de provincie Fryslân ontwerpen de partijen – aannemerscombinatie Reef/Jansen Venneboer en composietproducent Infra Composites – een biobased composietbrug, ter vervanging van de huidige stalen brug. Het moet een beweegbare brug worden die een lengte van 17 m overspant. Om die van biobased composiet te maken is volstrekt nieuw. Biobased impliceert dat alleen natuurlijke vezels en hars gebruikt worden, en dus geen glasvezel. Voor de eerste beweegbare brug ter wereld gemaakt van natuurlijke composieten zijn nog wel tests nodig om de juiste materiaalsamenstelling, de sterkte en de levensduur nader te bepalen en het ontwerp daarop af te stemmen. Eind dit jaar beslissen Gedeputeerde Staten van Fryslân of de brug daadwerkelijk gebouwd wordt.

In Hoensbroek saneren Antea Group en HMVT (Hannover Milieu- en Veiligheidstechniek) het terrein van een voormalige wasserij aan de Akerstraat Noord. In de grond en in het grondwater zit tetrachlooretheen (C2Cl4) en trichlooretheen (C2HCl3), verspreid over zo’n 600 m2. Ook moest asbest verwijderd worden bij de sloop van bedrijfspanden en was de afvoer van een huisbrandolietank nodig. Door hete lucht in de bodem te injecteren en de damp met verontreiniging af te zuigen en te filteren, moet de grond weer schoon worden.

Movares werkt samen met Ingenieursbureau Amsterdam en de afdeling Ruimte & Duurzaamheid aan de contract­uitwerking en aanbesteding voor een fietsen­stalling aan de IJ-zijde van Amsterdam CS, in opdracht van de gemeente. Daar zouden in de toekomst 4.000 fietsen geparkeerd moeten worden. De fietsenkelder kan de tijdelijke fietsvoorzieningen op pontons bij het station vervangen. De oost/west-verbinding tussen IJ en station wordt volgens de plannen een wandelboulevard. Onderdeel van het project Waterfront is ook een keerconstructie om te voorkomen dat een aanvaring schade toebrengt.

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW