Nieuws

Ingenieursbureaus kort

  • Ring Zuid
  • Dijkverbetering
  • Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018
  • Top 10 Global Infrastructure Investment Index
  • Gas-to-liquids

Combinatie Herepoort gaat de Ring Zuid voor de stad Groningen aanleggen; het Design & Constructcontract is op 12 mei getekend. Witteveen+Bos deed de advisering voor bestaande en nieuw te bouwen kunstwerken, wegontwerp en duurzaamheid. Voor de aanbesteding stelde W+B de EMVI-documenten op (economisch meest voordelige inschrijving). Opmerkelijk is dat de partijen in het contract met Rijkswaterstaat ‘drie extra wensen onder voorwaarden’ hebben opgenomen: een volledige aansluiting Europaplein-ringweg, een fiets-voetgangerstunnel in plaats van de huidige spoorwegovergang bij de Esperantostraat en een ‘zo groen mogelijk aanzien’ van het Julianaplein. Deze extra’s gaan alleen door als er geen onevenredig grote tegenvallers optreden en als de planologische procedures op tijd zijn afgerond. Combinatie Herepoort realiseert het project voor € 388 miljoen.

Waterschap Noorderzijlvest hoeft voor de dijk Eemshaven-Delfzijl de dijkbekleding van met beton ingegoten Noorse steen niet te vervangen, zo stelde Antea Groep vast. Een kostenbesparing dus in het dijkverbeteringsproject over 12 km. Volgens ‘oude theoretische rekenmethodes’ was de steen in beton aan vervanging toe, maar proeven in de Deltagoot van Deltares toonden aan dat de dijk met Noorse steen alle mogelijke golfaanvallen kan weerstaan.

Royal HaskoningDHV sponsort Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018. In de op 12 mei gesloten overeenkomst zegt RHDHV toe kennis in projectmanagement, verkeersstromen en milieutechniek beschikbaar te stellen.

Arcadis legde vijftig steden langs de meetlat van duurzaam watergebruik, waterkwaliteit en bescherming tegen overstroming. Rotterdam, Kopenhagen en Amsterdam staan in de top drie in de op 17 mei gepubliceerde top 50. Nairobi, Jakarta, Manila, Mumbai en New Delhi bezetten de laagste plaatsen. Rotterdam doet het goed, volgens Arcadis, omdat de stad maatregelen heeft genomen om bij hoosbuien regenwater te bergen, omdat er groenvoorzieningen zijn tegen opwarming en de stad een ‘chief resilience officer’ in dienst heeft. Rio de Janeiro, de stad van de Olympische Spelen deze zomer, krijgt van Arcadis plaats 44 op de ranglijst en zou flink moeten investeren in drinkwaterkwaliteit, riolering en behandeling van afvalwater.

BAM gaat bij de aanleg van de Rotterdamsebaan in Den Haag de bouwmachines laten draaien op diesel uit aardgas, de ‘gas-to-liquids’ van Shell. Die brandstof levert 10-15 % minder schadelijke stikstofoxide-uitstoot op, 20-30 % minder fijnstof ‘en is bovendien geurloos’. De motoren hoeven niet te worden aangepast.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven