Nieuws

Ingenieursbureaus kort

  • Transformatorstation
  • Overstromingsrisico's
  • Afvalwaterzuivering in plantenkassen

Movares ontwerpt voor hoogspanningsnetbeheerder TenneT het transformator-land­station voor de omzetting van de elektriciteit afkomstig van het offshore windpark Borssele, in aanbouw op 22-30 km uit de kust van Walcheren. Het Deense Dong Energy verwierf in juli de opdracht voor Kavels I en II (door maar liefst 21 bv’s op te richten en met evenveel biedingen mee te dingen. Een van deze bv’s verwierf de opdracht door met een zeer scherpe prijs te komen, waardoor € 0,0727/kWh in plaats van de begrote € 0,12/kWh subsidie nodig is. Bovendien levert Dong 22,5 % meer stroom dan ‘begroot’). De aanbesteding van Kavels III en IV zou in augustus beklonken moeten zijn, maar de RVO meldt nog niets. Elke kavel is goed voor een opgesteld vermogen van 350 MW en per twee kavels bouwt TenneT een platform op zee met een transformator die de stroom van de turbines naar 220 kV (AC) brengt. Het door Movares te ontwerpen landstation zet die spanning weer om in 380 kV, zodat de stroom de ‘superhoogspanning-backbone’ in kan voor verdere distributie.

Arcadis participeert in Boston (VS) in een onderzoek naar overstromingsrisico’s en klimaatbestendigheid (stormkansen, temperatuurveranderingen, heviger neerslag of lange droogtes). Andere partners zijn Sasaki Associates en het klimaatinstituut van de University of Massachusetts. De Green Ribbon Commission belegt op 15 september een symposium over mogelijke preventieve maatregelen.

Tauw start in Barneveld een pilot naar afvalwaterzuivering in plantenkassen. Planten en zonlicht in de kassen moeten rioolwater van jeugddorp De Glind zuiveren. De ‘kassenzuivering’ is eerder beproefd in Hongarije. Onder de noemer ‘blue green infrastructures’ ontwikkelt Tauw fysische, biologische en chemische zuiveringsprocessen, zoals adsorptie met een stabiel plantaardig materiaal en oxidatie door beluchting met een cascade.

Royal HaskoningDHV zet zijn Nereda-kennis in om de capaciteit van de Ringsend Wastewater Treatment Plant in Dublin (Ierland) te vergroten. Door over te schakelen op de techniek van de aerobe korrelslibreactor, moet de rioolwaterzuivering een gebied met 2,4 miljoen inwoners aankunnen; de huidige rwzi behandelt afvalwater van 1,9 miljoen mensen, terwijl die ontworpen was voor 1,6 miljoen. Eerdere uitbreidingsplannen en een 9 km lange verbinding naar de Ierse Zee om het effluent te lozen, zijn overbodig geworden. Dat bespaart de Ierse hoofdstad € 170 miljoen, stelt het ingenieursbureau. Begin 2020 moet de Nereda-installatie operationeel zijn; in Ierland staan nog drie rwzi’s volgens deze zuiveringstechniek gepland.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven