Nieuws

Innovatie-ambities ernstig in de knel door ingenieurstekort

De behoefte bij Nederlandse bedrijven en organisaties aan technische medewerkers is dit jaar zo groot, dat groeiambities hier en daar ernstig in het gedrang komen. De opleving in de economie en de uitstroom van ingenieurs van de opleidingen gaan anno 2007 zeker niet hand in hand. Het meest duidelijk wordt dit, als je de doelstellingen van het (oude) Innovatieplatform vertaalt naar aantallen ingenieurs en bèta’s die daarvoor nodig zijn. Het Platform Bèta Techniek heeft dat laten doen en komt tot de conclusie dat voor het sleutelgebied hightech-systemen en materialen er zo’n 77.000 mensen nodig zijn, terwijl met de uitstroom van de opleidingen er nog geen veertigduizend op de arbeidsmarkt komen. De vraag is dus bijna het dubbele van wat er in de pijplijn van de opleidingen zit. Scheepsbouw, life sciences en de chemie geven hetzelfde beeld.

Schaarste loopt als een rode draad door de bijlage over de arbeidsmarkt voor ingenieurs. Maar zo hard als de pijn is voor de bedrijven, zo rooskleurig is de situatie voor (aankomende) technici. De behoefte aan ingenieurs stuwt de beloningen op. Hbo’ers techniek verdienen meer dan het gemiddelde van hbo-opgeleiden, gedurende hun gehele loopbaan. De academisch geschoolde ingenieurs doen het iets minder goed; zij worden nog voorbijgestreefd door economen en juristen. Afstudeerders in techniek- of bètarichtingen die kiezen voor het grote geld, moeten hun sollicitatiebrieven richten aan het bank- en verzekeringswezen, transport en communicatie, de metaal- en elektrotechniek en de energiesector. In het onderwijs en bij de overheid zijn de salarissen het laagst.

De volledige enquête, uitgevoerd door ROA in opdracht van Technisch Weekblad, KiviNiria en het Platform Bèta Techniek, kunt u hier als pdf-bestand downloaden.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven