Instituut voor flexibele elektronica | Technisch Weekblad
Nieuws
nextflex

Instituut voor flexibele elektronica

Vochtsensoren in luiers, badmutsen die hersenactiviteit meten, vliegtuigstoelen die energie oogsten uit de bewegingen van passagiers – het is allemaal weleens bedacht, maar verder dan prototypes kwam het zelden, omdat een betaalbare productietechnologie ontbreekt.

In die leemte moet het Nextflex Instituut voorzien, dat vorige week geopend werd in San Jose, Californië (VS). Een alliantie van veertig universiteiten en bedrijven is er de drijvende kracht achter.

Kern van het instituut vormt een cleanroom van ruim 3.000 m2. De bedoeling is dat alle universitaire en commerciële initiatieven hier samenkomen, zodat zij gezamenlijk kunnen werken aan het marktrijp maken van de technologie. De Amerikaanse regering pompt er jaarlijks € 15 miljoen in. De productievloer is momenteel overigens goeddeels leeg, want er loopt nog een uitnodiging aan fabrikanten om voorstellen te doen voor apparatuur.

De eerste projecten zijn al wel onderweg, zoals de integratie van een lactaatsensor in gebitsbeschermers. De lactaatconcentratie is een belangrijke indicator voor vermoeidheid. De ontwikkeling is interessant voor atleten, maar ook voor het leger.

Gebrek aan zuurstof

Een ander project is de integratie van een zuurstofsensor in pleisters. Gebrek aan zuurstof vertraagt namelijk de genezing van wonden. Het werkingsprincipe is in beide gevallen al aangetoond. De zoektocht is naar een grootschalige productiemethode. Er lopen ook onderzoeksprojecten die puur gericht zijn op het verbeteren van de apparatuur.

Nextflex (volledige naam: Flexible Hybrid Electronics Manufacturing Innovation Institute) maakt deel uit van een breder beleid van de regering Obama om de Amerikaanse maakindustrie een impuls te geven. Daarmee is in totaal meer dan € 220 miljoen gemoeid, geld dat deels weggehaald is bij het Amerikaanse ministerie van Defensie, de traditionele aanjager van technologische vernieuwing, zoals internet en de zelfrijdende auto. De investering in vernieuwende productietechnologieën moet op termijn zorgen voor werkgelegenheid.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW