Intel ontwikkelt silicium laser | Technisch Weekblad
Nieuws

Intel ontwikkelt silicium laser

Een silicium laser die continu infrarood licht uitzendt kan misschien op termijn worden toegepast voor gegevenstransport en voor chirurgische ingrepen.

Haarlem – Onderzoekers van Intel hebben een eerste prototype van een silicium laser ontwikkeld, die continu infrarood licht produceert. Deze laser-op-eenchip is na verdere ontwikkeling mogelijk geschikt voor informatie-overdracht, bijvoorbeeld ter vervanging van koperdraden in computers, en voor medische toepassingen (snijden). Intel wijst er echter ook op dat het om een nog verre van commercieel product gaat.

De ontwikkeling van halfgeleiderlasers gaat twee kanten op. De diodelaser in cd en dvd-spelers, die een putjespatroon in een optische schijf aftasten, worden geschikt voor kortere golflengtes zodat ze fijnere patronen kunnen aftasten. De blauwe laser voor de nieuwste dvd-apparatuur zijn daar een voorbeeld van. Het gaat hier om zeer kleine vermogens.

Bij de nieuwe silicium laser van Intel gaat het om langere golflengtes dan tot nu toe gebruikelijk en om overdracht van hogere vermogens. Dit maakt deze laser in potentie geschikt voor informatie-overdracht en zelfs voor chirurgische ingrepen. De experimentele laser van Intel is gebaseerd op de siliciumtechnologie die ook gebruikt wordt voor chips.

De doorbraaak is gebaseerd op het Raman-effect. Dit op zich zwakke fysische verschijnsel houdt in dat natuurlijke atoomtrillingen het licht versterken dat door een medium valt en zo een laserstraal kunnen creëren. Er zijn al commercieel beschikbare Raman-versterkers die lichtstralen door glasvezels versterken. Het Raman-effect is in silicium echter tienduizend keer sterker dan in glasvezel. Silicium is voor het oog een vast, ondoorzichtig materiaal, maar voor infrarood is het doorschijnend. Door een silicium chip te ‘pompen’ met een externe, infrarode lichtbron zorgt het Raman-effect vervolgens voor het ontstaan van een laserstraal van relatief hoog vermogen.