Intensive care op afstand monitoren | Technisch Weekblad
Nieuws
Intensive care op afstand monitoren

Intensive care op afstand monitoren

Philips startte onlangs samen met MQ Health, de medische faculteit van Macquire University in Sydney, en Emory Healthcare in Atlanta, een programma voor het monitoren van een intensive-careafdeling op afstand.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van de bestaande Electronic Intensive Care Unit (eICU)-technologie van Philips. ‘Al meer dan vierhonderd ziekenhuizen in de VS maken gebruik van deze apparatuur om binnen een ziekenhuis of ziekenhuisketen ic-patiënten op afstand vanuit commandoruimtes in de gaten te houden. Dit is echter de eerste keer dat we intercontinentaal gaan monitoren’, vertelt Steve Klink, woordvoerder gezondheidstechnologie bij Philips.

De eICU-technologie bestaat uit verschillende onderdelen. Met behulp van sensoren worden de vitale functies van een patiënt in de gaten houden. De bewakingsapparatuur verstuurt vervolgens deze data naar de centrale commandoruimte, die bemand wordt door een intensivist. Analysesoftware kan aan de hand hiervan veranderingen in de gezondheidstoestand van een patiënt voorspellen. Klink: ‘Door deze software op een bepaalde manier in te stellen en resultaten van klinische studies te implementeren, weet het systeem wanneer het een alarmsignaal af moet geven. De intensivist kan vervolgens contact maken met de patiënt en de zorgteams ter plaatse middels een audiovisuele verbinding.’

Bij de onlangs tot stand gekomen samenwerking tussen MQ Health en Emory Healthcare zal het commandocentrum zich fysiek in Sydney bevinden, waarbij Amerikaanse intensivisten overdag ic-patiënten in Atlanta monitoren.