Interceptor gaat plastic te lijf in rivieren | Technisch Weekblad
Nieuws

Interceptor gaat plastic te lijf in rivieren

The Ocean Cleanup gaat voortaan ook plastic opruimen in de duizend zwaarst vervuilde rivieren. Deze waterwegen zorgen voor circa 80 % van het plastic in de oceanen. De nieuwste troef heet The Interceptor, een catamaran van 24 x 8 x 5 m.

‘Het is de hoogste tijd dat we niet alleen het plastic in oceanen opruimen maar ook zorgen dat de aanvoer vanuit rivieren stopt,’ aldus Boyan Slat van The Ocean Cleanup tijdens de presentatie in Rotterdam. In 2025 moet The Interceptor de duizend rivieren volledig hebben gezuiverd.

Het vaartuig zit met ankers vast aan de rivierbodem. Gebruikmakend van de stroming duwt een drijvende leiding tussen de oever en het vaartuig het plastic naar de voorzijde van de catamaran. Hier zeeft een beweegbare metalen transportband het afval uit het water. Aan de bovenkant van de schuine transportband valt het afval in een stalen shuttle die zich voortbeweegt langs geleiderails. De shuttle hangt boven 6 afvalbakken die op een drijvend ponton staan. Deze bakken hebben een gezamenlijke inhoud van 50 m3.

Sensoren en zonnepanelen

Dankzij sensoren weet de shuttle waar hij het afval moet dumpen. Als de bakken vol raken, stuurt de boordcomputer via de 4G-internetverbinding een bericht naar een lokale afvalverwerker. Deze haalt met zijn schip het ponton op en leegt de bakken aan de wal voor verdere recycling. Vervolgens vaart hij het ponton weer terug. Volgens Slat kan The Interceptor dagelijks 50.000 à 100.000 kg afval uit het water halen.

Zonnepanelen van 5,6 kWp nemen het elektriciteitsverbruik voor hun rekening. Zij voeden de lithium-ion accu’s die weer de transportband, de shuttle, de sensoren, de boordcomputer en de verlichting van stroom voorzien.

Inmiddels heeft The Ocean Cleanup de eerste twee systemen te water gelaten in Maleisië en Indonesië. Binnenkort gaat het derde vaartuig aan de slag in Vietnam.

Combinatie met Great Bubble Barrier

Dr. Jan Andries van Franeker, marien bioloog bij Wageningen Marine Research (WUR) in Den Helder, is positief over het nieuwe systeem. ‘In tegenstelling tot het systeem in de Stille Oceaan, pakt The Interceptor het probleem aan dichter bij de bron. Ook kleine en actieve organismen in de rivieren hebben er waarschijnlijk weinig last van.’ Van Franeker vraagt zich wel af hoeveel plastic er ontsnapt aan The Interceptor. ‘Plastic tasjes en zakken bevinden zich vaak dieper in het water. Daarom ben ik benieuwd op welke waterdiepte de transportband begint.’

Interessant lijkt hem een onderzoek naar de combinatie van The Interceptor met de Great Bubble Barrier. Deze Nederlandse technologie stuwt plastic via een luchtbellenscherm eerst omhoog en vervolgens naar een opvanglocatie aan de zijkant.

Bekijk hier hoe de techniek werkt.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!