Ipv ontwerpt fietsenstalling voor stadshart Zoetermeer | Technisch Weekblad
Nieuws

Ipv ontwerpt fietsenstalling voor stadshart Zoetermeer

Zoetermeer – Het Stadshart van Zoetermeer is sinds 31 augustus een stijlvolle fietsenstalling rijker Opvallend is de façade van ‘Paviljoen Noordwaarts’, die bestaat uit houten lamellen in een hoek van twintig graden. Het ontwerp is van het Ingenieursbureau voor Productvormgeving in Delft dat ook de uitvoering heeft begeleid. Het idee voor deze fietsenstalling komt van gemeentelijk ontwerpster Chantal Eijsackers en Ipv Delft.

De stalling meet 25,4 x 15,3 x 6,5 meter en heeft twee niveaus. Naast zo’n 300 à 400 fietsen is er ook ruimte voor een fietsenmaker, een beheerder, een paar winkeltjes en toiletten. De rechthoekige constructie bestaat uit een betonvloer met een stalen draagconstructie. De lamellen hebben een onderlinge afstand van 60 mm, zodat er overdag voldoende daglicht doordringt.

’s Avonds zorgt de fietsenstalling ervoor dat de omgeving goed verlicht is. Hoewel de lamellen dus geen gesloten gevel vormen, fungeren ze wel degelijk als windbreker. Ter hoogte van de winkels zitten speciale schuifluiken in de gevel.

Op de begane grond bevindt zich de centrale entree naar de rekken, de toiletten, de fietsenmaker en de winkeltjes. Mochten er op het eerste niveau te weinig plaatsen vrij zijn, dan kunnen fietsers via een stalen trap, die deels langs de gevel loopt, naar een stalen balkon op de eerste verdieping dat uitkraagt aan de voorzijde van het gebouw. Het balkon vormt de entree tot de tweede verdieping.