ITER-kernfusiereactor loopt twee jaar vertraging op | Technisch Weekblad
Nieuws

ITER-kernfusiereactor loopt twee jaar vertraging op

In plaats van in 2016, zal de experimentele kernfusiereactor nu pas in 2018 in werking treden. Behalve een toename in bouwtijd, zullen ook de kosten hoger uitpakken.

Oorzaak van deze veranderingen zijn herzieningen in het ontwerp, die werden gepresenteerd op de tweede bijeenkomst van het internationale project. ITER is een samenwerkingsverband tussen een breed scala aan landen, waaronder China, Rusland, de VS, Japan en de landen van de Europese Unie. De belangrijkste aanpassing aan het ontwerp van de centrale zijn extra magneetspoelen om instabiliteit van het plasma in de reactor tegen te gaan. Andere herzieningen moeten er voor zorgen dat de centrale beter bestand zal zijn tegen aardbevingen. In totaal wordt het reactorontwerp op veertien punten aangepast. De kernfusiereactor zal gebouwd worden in het Zuid-Franse nucleaire centrum Cadarache.

De ITER-kernfusiereactor wordt een tokamak-machine. Een tokamak is een donutvormig apparaat waarin sterke magnetische velden plasma op een plaats vasthouden. Op deze manier kan kernfusie in gang worden gezet. De ITER-reactor wordt de eerste kernfusiereactor ter wereld die energie produceert door versmelting van lichte atoomkernen tot zwaardere atoomkernen. Onze zon krijgt zijn energie op dezelfde manier. Dit alles zal slechts op experimentele basis gebeuren; de reactie is niet bedoeld voor de commerciële productie van elektriciteit.