Jonge pioniers met technische of medische opleiding gezocht | Technisch Weekblad
Nieuws

Jonge pioniers met technische of medische opleiding gezocht

Jonge pioniers met technische of medische opleiding gezocht voor Albert Schweitzer prijs: Lowtech innovaties kunnen het verschil al maken.

Jongeren tussen de 18 en 35 jaar die een technische of medische achtergrond hebben, kunnen weer meedoen aan de Albert Schweitzer Prijs. De prijs wordt dit jaar voor de tiende keer uitgereikt aan het meest innovatieve idee of praktisch uitvoerbaar initiatief om de gezondheidszorg in landen ten zuiden van de Sahara te verbeteren.

De Albert Schweitzer Prijs wordt uitgereikt door het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF), een stichting die kleinschalige gezondheidsprojecten in Afrika mogelijk maakt. Albert Schweitzer (1875-1965) was filosoof en theoloog, maar toen hij in aanraking kwam met de ellende in Afrika, besloot hij al zijn academische titels terug te geven en medicijnen te gaan studeren. Met die achtergrond zette hij in Gabon een ziekenhuis op.

'Dat gedachtengoed zetten we in om mensen te inspireren,' aldus Frans Hiddema, voorzitter NASF. 'Wij zijn op zoek naar kleinschalige innovatieve projecten die toch substantieel kunnen bijdragen aan de gezondheidszorg in Afrika.' Belangrijk is dat de in te zetten technologie door de bevolking gedragen moet worden en dat zij er ook duurzaam mee aan de slag kunnen. 'Afrika staat al vol met witte olifanten. Grote waterzuiveringsinstallaties of ziekenhuizen en medische apparatuur die met de beste bedoelingen zijn neergezet, maar die nu weg staan te roesten omdat er niet is nagedacht over onderhoud door de lokale bevolking.'

Hiddema spreekt vol enthousiasme over innovaties die gedreven technici samen met het NASF inzetten voor de gezondheidszorg in Afrika. Zo staat er een 3D-printer voor protheses in Sierra Leone, waar tijdens en na de burgeroorlog veel mensen ledematen zijn kwijtgeraakt door landmijnen. 'Eerder gingen daar ook wel protheses uit het westen naar toe, maar die zijn dan vaak wit. Dan is er geen draagvlak bij de bevolking en gebeurt er niets.' 

Meer oplossingen, om je te inspireren inzendingen in te sturen:
- In Afrika wordt binnenshuis vaak op houtskool gekookt. Dat is brandgevaarlijk en leidt ook tot longaandoeningen. Een low techafdak met kookplaats biedt dan al een oplossing.
- Een zelfreinigend waterfilter voor op een jerrycan
- Een bepaald soort rode klei zorgt in met name Ethiopië voor olifantenbenen doordat mensen op blote voeten lopen. In een genomineerd project voor de prijs werden speciale schoenen ontwikkeld om die mensen weer te laten lopen. 

'Wat je vaak merkt is dat innovaties niet toegepast worden vanwege de it's-not-invented-herementaliteit. ' besluit Hiddema. 'Wij in Nederland verbazen ons daar dan weer over, maar eigenlijk doen we hetzelfde. Kijk naar de corona-aanpak. Ieder land vindt het wiel opnieuw uit. Maar er gaan weinig adviezen over en weer tussen landen die het beter aangepakt hebben dan Nederland, laat staan dat we ernaar luisteren. Innovaties met draagvlak onder de lokale bevolking maken daarom het meeste kans van slagen voor deze prijs.'

Deelname aan de wedstrijd staat open voor jongeren tussen de 18 en 35 jaar die een technische of medische opleiding volgen aan het MBO, HBO of een universiteit of onlangs deze opleiding hebben afgerond. Ideeën kunnen tot 19 juli 2021 worden ingeleverd. Een vakjury beoordeelt de inzendingen. De winnaars worden bekendgemaakt op de prijsuitreiking op 9 oktober 2021. Er zijn verschillende geldprijzen te winnen. De winnaar ontvangt de hoofdprijs van 5.000 euro, verder zijn er een publieksprijs van 1000 euro en twee aanmoedigingsprijzen van 500 euro.

Eerdere winnaars zijn onder meer Lars en Merel, die betaalbare protheses in Afrika maken met hun 3-D printlab, en Milou en Iris die een couveuseafdeling inrichtten in Tanzania om kindersterfte terug te dringen. 

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!